Ombudsman: Hatékonyan működik az utólagos normakontroll rendszere

2012. december 28. 17:00

Szabó Máté ombudsman üdvözölte a kezdeményezésére született pénteki alkotmánybírósági döntést. A 2012-ben hozott határozatok alapján az ombudsman azt is megállapította, hogy hatékonyan működik az a rendszer, amelyben az állampolgárok kezdeményezhetik, hogy az alapvető jogok biztosa utólagos normakontrollért forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab).

2012. december 28. 17:00

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált az Ab pénteki határozatára, amelyben megállapította: az Országgyűlés túllépett jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak. Az Ab ezért a kifogásolt rendelkezéseket – köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Az alapvető jogok biztosa üdvözölte az Ab határozatát, amely az ombudsman indítványának helyt adva formai hiányosságok miatt, azok tartalmi vizsgálata nélkül megsemmisítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek egyes, általa kifogásolt elemeit.

Szabó Máté indítványa szerint a jogállamiság érvényesülése szempontjából problémás, hogy mivel az átmeneti rendelkezéseket az alaptörvény részének minősítették, így a benne foglalt rendelkezéseket nem szükséges tartalmi szempontból összevetni az alaptörvény garanciális szabályaival, elveivel. Az ombudsman indítványában külön is hangsúlyozta, hogy súlyos veszélyeket rejtene magában, ha az átmeneti rendelkezések alapján meghozott törvények magával az alaptörvénnyel, annak alapjogi szabályaival kerülnének ellentmondásba – olvasható az ombudsmani közleményben.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. december 28. 21:34
Állitólag az AB nem fogadhatta volna be az inditványát és főleg nem vizsgálhatott volna semmit. Ennyit a nagy arcról. Az állampolgári kérést meg nem kéne misztifikálni, hanem megmondani, hogy az lmp és liberális haverok beadványáról volt szó és Ő volt a postás, már nem elöszőr.
devlaci2
2012. december 28. 20:36
Mi lesz ha már most ennek kell örülnünk?! http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/39058089236/regisztracio-sztorno-ez-az-kurvajok-vagyunk
bookmark
2012. december 28. 18:30
Valakinek helyre kéne tenni az ombudsman-t, mert az alapjogi kérdéseket nem vitatták meg mivel a törvény szövegét elő sem vették. Holnap ez az ombudsman fog alkotmányozni, vagy bármibe beleszólni? Az hogy egy törvény hosszú vagy rövidtávú nem jelent alapjogi kérdést tehát az ombudsman nem kompetens és az AB törvénytelen módon járt el, mert nem a témában hozott határozatot. Ez bizony komoly sérülés az AB tisztéltréméltóságán. A kérdés csak az, hogy miért kellett elkerülni a szakmai vitát?
balint60
2012. december 28. 17:24
Igaz Szabó Máté megállapítása és csak tisztelettel adózunk az "utolsó mohikánnak", aki komolyan veszi alkotmányos kötelezettségét. Azonban az Orbán-rendszer kiiktatta a demokratikus "fékek és egyensúlyok" intézményi biztosítékait és alkotmányosan független intézmények helyett az intézmény vezetői hozzáállásán múlik az ellenőrző szerep ellátása. Így jövő ősszel, amikor SzM mandátuma lejár, bizton számíthatunk egy Balsai-droid megválasztására és attól kezdve megszűnnek, vagy jelentéktelenné válnak az ombudsmani beadványok. Ne legyenek kételyeink, legjobb esetben is egy Kovács Árpád-szerű se hús, se hal libikókázó juthat nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!