Ombudsman: Jogsértő a manyup-hozamok elvonása

2013. január 27. 13:34

Szabó Máté ombudsman úgy véli: a magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása megsérti a tulajdonhoz való jogot.

2013. január 27. 13:34

Az ombudsman szerint sérti a tulajdonhoz való jogot a magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása. Szabó Máté hivatala vasárnap tájékoztatta erről az MTI-t.

A biztoshoz két magánszemély fordult panasszal, mert a magánnyugdíj-pénztárnak teljesített önkéntes befizetéseik teljes hozamát nem kapták vissza az állami nyugdíjrendszerbe való átlépéskor, csupán a hozamgarantált tőke összege feletti részt, a reálhozamot. Szabó Máté emlékeztet arra, hogy a magánnyugdíj-pénztári befizetések két részből álltak: a pénztártag tagdíj formájában kötelezően teljesített befizetéséből és az önkéntes tagdíj-kiegészítésből.

A befizetések e két formájának más az alkotmányossági megítélése. Ezzel szemben a vonatkozó jogszabályok nem a tagdíj-kiegészítések teljes hozamáról, csupán a reálhozam visszautalásáról rendelkeztek - tudatta a biztos. Szabó Máté szerint a tulajdon alaptörvényi védelme kiterjed a pénztártagok tagdíj-kiegészítéseire és azok hozamára is. Megállapította, hogy az önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása esetén a tulajdonhoz való jog korlátozásának nincs alkotmányjogilag értékelhető, legitim célja. Pusztán az állami bevétel növelése nem szolgáltathat alapot a tulajdonhoz való jog által védett jogosultság korlátozásához.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2013. január 28. 07:57
Egyébként ez a faszi tényleg nem normális,ha már ennyire produkálni akarja magát,akkor a magán befizetéseket és annak hozadékait kellett volna megtámadnia.Viszont a kötelező befizetéseket és annak hozamát is be kellett volna vonni a TB-be.
Next adósság
2013. január 28. 06:53
Tulajdonképen a Kommunizmus olyan mint egy hatalmas üres méhkaptár. Lendvai Ildikó a méhkirálynő, Kovács Laci bácsi a gatyás méhkirály, a többi meg a here az MSZP-be. Most hogy Bokros/Bajnai elvitték a mézet, a kaptár kicsit nagyot nézett, ahogy nagyon üres lett a has kissé fejbolydult 2006-ban a méhkas. Aztán Gyurcsány darazsai jöttek Gumilövedékkel a méhek közé löttek 2010-re sem lett több a méz, azóta 16 méhecske csak fél szemmel néz! Hümm!
krisztoforo48
2013. január 28. 05:34
Az a hülye,aki erre a számlára +pénzt fizetett be.Arra találták ki az Önkéntes nyugdíj pénztárakat.
fogd a pénzt és kuss
2013. január 27. 21:02
mennyi pénzről beszélünk? van fejenként 20 ropi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!