A vezetők tehetnek a legtöbbet a korrupció ellen

2013. február 05. 08:06

Bár a vállalatok nagy része alkalmaz a korrupció megelőzését segítő eszközöket, ezek a megoldások önmagukban nem védik ki a korrupciós kockázatokat, ha nincs mögöttük vezetői elkötelezettség – derül ki a Telenor és a Transparency International Magyarország közös, nem reprezentatív felméréséből.

2013. február 05. 08:06

Nehéz visszaszorítani a korrupciót, amíg kevés cégnél van valós és szigorú következménye az etikai vétségeknek. Ezen a téren a vezetők példamutatása elengedhetetlen – közölte a kutatás eredménye alapján a Telenor.

A felmérés szerint a korrupcióellenes eszközök között a legelterjedtebbek a vállalati etikai kódexek. A megkérdezett cégek 86 százalékánál van ilyen dokumentum. Rendszeres etikai tréninget azonban az összes megkérdezett cég alig több mint felénél, 57 százalékánál tartanak.

Elterjedt még a munkavállalók összeférhetetlenségének vizsgálata, amit a válaszadók 73 százaléka, és a vállalati bejelentővonal, amit 66 százalékuk alkalmaz.

A beszállítókkal kapcsolatban kevésbé szigorúak a cégek elvárásai. Bár a részletes átvilágítás a cégek 61 százalékánál megtörténik, azt a vállalatok kevesebb mint felénél, 46 százalékánál tartják csak fontosnak, hogy a beszállítói szerződések szerves része legyen egy etikai megállapodás. Emellett a válaszadóknak mindössze 3,6 százalékánál fordul elő, hogy a beszállítók részére etikai tréninget szerveznek.

A vállalatok mérete is meghatározó tényező a korrupció elleni intézkedések terén. Minél nagyobb méretű a cég, annál inkább alkalmaz korrupcióellenes eszközöket. A 2500 fő feletti cégek mindegyikénél van például etikai kódex, 89 százalékuk vizsgálja a munkavállalók összeférhetetlenségét és 67 százalékuknál az etikai megállapodás része a beszállítói szerződéseknek.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. február 05. 11:31
"Egyébként megette a fene,amikor az etikus magatartásra tréningezni kell a vezetőket." Ez az, amit a birkák, az qrva életben sem fognak megérteni!
krisztoforo48
2013. február 05. 09:09
...és Ők akarnak a legkevésbé! Kiegészítés a címhez. Egyébként megette a fene,amikor az etikus magatartásra tréningezni kell a vezetőket.
kjkj945
2013. február 05. 08:55
A vezetők, hogy tehetnek a korrupció ellen?? Olyanok mint a politikussok a saját zsebük ellen tegyenek valamit!!! Felháborító feltételezés!!!
kuwiq
2013. február 05. 08:41
háhá, a vezetők példamutatása, óriási volt szerencsém pár külföldi tulajdonú cég vezetését közelről megszemlélnem úgy kezdődik, hogy a kiválasztott magyar vezető kideríti, hogy sajnos a bérelt iroda nem megfelelő, van egy kedvezőbb ajánlat, és máris az egyik haver által kezelt ingatlanban találja magát a cég aztán kiderül, hogy aki eddig karbantartót, az egy pénzsóvár tetű, le kell cserélni aztán a biztosítások jönnek, stb nagyobb cégeknél még jobb a helyzet, ott a komolyabb munkákat, hosszú távú karbantartási szerződéseket lehet "megfelelő" kezekbe juttatni, akár úgy is, hogy a belső pályázati szabályzatnak megfelelően alakítják az ajánlatokat. a pályázók valahogy különböző ajánlati felkérést kapnak például csak fantázia és cégméret kérdése, mennyit nyúlnak le a "csúcsmanagerek" egy cégről
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!