Állami vagyonfelügyelő fogja irányítani a Mal Zrt.-t

2013. február 27. 16:56

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán.

2013. február 27. 16:56

A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át. Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását – áll a közleményben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.

Az azonnali és határozott kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása annak érdekében, hogy a termelés tovább folytatható legyen egy új, követelésektől mentes vállalatban” – hangsúlyozza az NFM. A minisztérium hozzáfűzi, hogy a Mal Zrt. az elfogadott reorganizációs terv ellenére sem rendezte fennálló tartozásait, ezért a hitelezők türelme elfogyott. Mivel a vállalat önerőből végzett újjászervezése kudarcot vallott, a térség foglalkoztatási helyzetének jelentős romlása és a környezeti károk kialakulása kizárólag gyors állami lépésekkel előzhető meg.

A vállalatot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását. A működés zavartalan fenntartása a technológia sérülékenysége miatt, a vevőkör zökkenőmentes kiszolgálása érdekében elengedhetetlen. A több milliárdos forrás megfelelő likviditást biztosíthat egy valóban eredményes reorganizáció lebonyolításáig. Az intézkedéssel a kormány többedszerre nyújt mentőövet az ajkai térségnek – olvasható a közleményben. Az NFM emlékeztet arra, hogy a Mal Zrt.-t tavaly szeptemberben minősítették stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté azért, hogy a vállalat működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérően, speciális jogszabályi keretek között is biztosítható legyen.

A kabinet 2012 decemberében 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai közszolgáltatások folyamatos fenntartására. Február elsejétől az MVM Partner Zrt. biztosítja az áramszolgáltatást a MAL Zrt. számára. A Mal Zrt. működésének fenntartása több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé a társaságnál és a beszállító kis- és középvállalatoknál. Egy esetleges üzemszünet – tartson bármilyen rövid ideig – akár környezeti katasztrófát, egyéb súlyos károkat is okozhatott volna – hívja fel a figyelmet az NFM, hozzátéve, hogy mivel a vállalat nemzetközi szinten is keresett termékeket állít elő versenyképes áron, a gyártás egy, a hitelterhek alól mentesített vállalatban néhány éven belül nyereségessé tehető.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. február 27. 21:46
OK, de profi menedzsert küldjenek, ne minisztériumi hivatalnokot.
liberálzöld.
2013. február 27. 20:15
A közgépnek új üzletága lesz!
cromwell
2013. február 27. 18:03
Persze csak a szokásos magyar történet. Lett egy jogerős bírósági ítélet miszerint fizetnie kell a cégnek. Hogy ne várják meg, amíg a többi károsultnak is fizetni kell, gyorsan felszámolják. Még a jogerős ítéletet végrehajtására sem lesz pénz. Azaz a károsultak akik pereltek így jártak. "Bocsi". A másik dolog viszont meg az, ki vállal ma fel a jelenlegi helyzetben 6000 munkahely megszűnését?! Szóval ebben a helyzetben a kormánynak nincs (nem lehet) jó döntése. Csak rossz és mégrosszabb. És kit fognak elítélni az ügyben? A tulajt? A bagóért privatizálót 20 év múlva? A veszélyes üzem felett szemenhunyó illetékes környézetvédelmi volt minisztereket, főtisztviselőket? Persze. :D Egy ideális világban. Viszont ma, majd azt a kishivatalnokot, műszakvezetőt, akiknek utasításása volt, hogy írja alá környezetvédelmi és működési engedélyt, ő meg féltette az állását. Na, talán egy ilyet elítélnek érte. Ja, meg az iszapot!
gudmen
2013. február 27. 17:36
ujabb gyönyörü fejezet a rendszerváltás utáni magyarország életéböl..posztkommunista bakonyi és büntársai gyakorlatilag pusziért megkapják a nemzetközi összevetésben is jelentös szerepet képviselö komplett magyar aluminiumipart, irgalmatlan modon meggazdagodnak, legutobb bevallott vagyonuk 70! milliárd ft fejenkét..majd megkoronázva müködésüket milliárdos tartozást halmoznak fel, ugyan nekik van pénzük de a cégnek nincs jelszoval..mindeközben 10 ember halálát okozzák, ki tudja hánynak kárositják az egészségét és 2 komplett falut élhetetlenné tesznek..majd fogják a cilinderüket és angolosan távoznak.. hogy az össze rohadna a sitten..ehelyett élik csillagporos életüket a vörösmarthy téren és bora-borán..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!