Alkotmányügyi bizottság: Nincs halasztás, lesz módosítás

2013. március 11. 11:56

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn nem vette napirendre az alaptörvény negyedik módosítása hétfői zárószavazásának elhalasztását kezdeményező MSZP-s javaslatot.

2013. március 11. 11:56

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésének elején a szocialista Bárándy Gergely az alaptörvény módosítását kísérő hazai és nemzetközi tiltakozásokra hivatkozva kezdeményezte, hogy a házszabály alapján az alkotmányügyi bizottság kérje a parlamenttől a javaslat zárószavazásának elhalasztását. Azt mondta, lehetőséget kellene adni a javaslattal kapcsolatos társadalmi, szakmai vitára, valamint arra is, hogy a kormány egyeztetni tudjon az Európai Bizottsággal és más nemzetközi szervezettekkel a témában. Az EU, az Európa Tanács főtitkára és az Egyesült Államok is a zárószavazás elhalasztására kérte a kormányt – tette hozzá, jelezve: a hazai és nemzetközi tárgyalások után bizottsági módosító indítványt nyújthatnának be a javaslathoz.

Mivel az alkotmányügyi bizottság hétfői napirendjén nem szerepelt az alaptörvény negyedik módosítása, a testület elnöke, a fideszes Cser-Palkovics András azt tette fel a szavazásra, hogy kiegészítsék-e ezzel a napirendet, hogy megtárgyalhassák az MSZP-s képviselő kezdeményezését. Ezt az MSZP-s és a jobbikos képviselők 6 igen szavazata és a testület kormánypárti tagjainak 17 nem szavazata mellett elutasította a bizottság.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. március 11. 14:09
"Nincs halasztás, lesz módosítás" Nocsak! A bizottsági szakaszban már a parlamenti szavazás végeredménye is biztos? Ne legyünk demagógok: igen! Ahpoy a seggfej orbán kimondta, már meg is volt a döntés. A többi meg ócska színjáték.
nyugalmazott tanár
2013. március 11. 13:13
"megtiltja az Alkotmánybíróságnak, hogy hivatkozhasson 22 év döntéseire." Ez természetes és elkerülhetetlen, mert egy diktatúrából átmentett alkotmány szellemében hozott korábbi döntésekről van szó. Most pedig az új alaptörvény szerint kell törvénykezni. Nem is értem, hogy a gáncsoskodáson és a visszarendezési szándékon kívül mi szól ellene. A Nürnbergi bíróság - például - sem a náci jogra hivatkozott. Hiszen a kétféle jog egymással megy szebe.
Különvonat
2013. március 11. 13:05
Az Élőlánc és a Váralja Szövetség soron következő földfórumai a földtörvényről és az alaptörvény harmadik, földügyekkel kapcsolatos módosításáról - Ángyán József részvételével: - Zalaegerszeg, 2013. március 20., szerda 17.00 óra - vendég: Ángyán József. Helyszín: ART Mozi, Széchenyi István tér 4-6. - Sellye, 2013. március 27., szerda 17.00 óra - vendég: Ángyán József. Helyszín: Draskovich-kastély, Köztársaság tér 7.
nyugalmazott tanár
2013. március 11. 12:09
Teljesen jogos a döntés. Érdemi oka nincsen a halogatásnak. Eleget kell tenni az AB által kifogásoltak kiigazításának. Mi sem természetesebb ennél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!