Nyugati elégedetlenség a szabad mozgás uniós joga miatt

2013. április 26. 13:22

Szigorúbb fellépést szorgalmaz Németország, Ausztria, Nagy-Britannia és Hollandia azok ellen, akik visszaélnek az EU-n belüli szabad mozgás jogával és a fogadó állam szociális rendszerével – írta pénteken egy osztrák napilap. „Nem tárgyalunk a szabad mozgás jogáról, a határok leépítésére törekszünk” – mondta válaszul Viviane Reding európai biztos.

2013. április 26. 13:22

A Der Standard beszámolója szerint a német, az osztrák, a holland és a brit belügyminiszter úgy látja, hogy országaik „szociálissegély-turizmussal” szembesülnek, s ezért levélben az Európai Bizottsághoz fordultak. A levélben többek között azt írták, hogy „egyes tagállamok városainak és községeinek” „jelentős terhet jelentenek bizonyos, más tagállamokból érkező bevándorlók”. Ezek a bevándorlók „anélkül élnek a szociális szolgáltatásokkal, hogy megfelelnének a szükséges feltételeknek” – idézett a levélből az újság.

A miniszterek nem neveznek meg tagállamokat vagy nemzetiségeket, a lap szerint azonban elsősorban Romániából és Bulgáriából érkező roma bevándorlókra gondolnak. A miniszterek szerint meg kell teremteni a lehetőséget a visszaélést elkövetők kiutasítására és ismételt beutazásuk megtiltására.

A Bizottság ezt elutasítja. „A Bizottság régóta kiáll a szabad mozgás joga mellett, amely nagy kincs az EU-ban. Egyáltalán nincs semmi ok arra, hogy ez megváltozzon” – szögezte le Viviane Reding igazságügyi biztos szóvivője a Der Standardnak nyilatkozva. „Nem tárgyalunk a szabad mozgás jogáról, a határok leépítésére törekszünk” – mondta. A szóvivő úgy látja, hogy a jelenlegi uniós irányelvek alapján is elég eszköze van az államoknak, hogy védekezzenek a visszaélések ellen. Andor László szociális ügyekért felelős biztos szóvivője, Jonathan Todd elutasította az általánosító elítélést és hiányolta, hogy a levélben nem tártak a bizottság elé számokat.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2013. április 26. 16:14
Követelem, hogy a szabad mozgás jogán költöztessenek Viviane Reding háza közvetlen közelébe, legalább öt román cigány családot, akiknek családonként legalább 6 gyerekük van!!! Remélem Viviane Reding, nem gördít akadályt az általam javasolt koncepció ellen, mert panasszal fogok élni a "bizoccságnál" !!!
micream
2013. április 26. 16:02
van itt szabad mozgás! na, van cigány? http://www.minimumplusz.hu/wp-contents/uploads/tumblr_mltj86FbBz1qdtmevo1_r1_400.gif
Locassen
2013. április 26. 14:42
Ejnye no, mazsolázgatni a küszöbön toporgó keleti barbárok között micsoda szívtelen dolog már. Az ember kezdi azt hinni, hogy a nyugati országok csak a késsel-villával bánni tudó, szakképzett és szorgalmas embereket tekintik értéknek, az "alternatív életstratégiák" kidolgozásában és megvalósításában kitűnő EU-s polgártársaikat pedig nem akaródzik nekik integrálni és felemelni, pedig nekik is éppolyan joguk, akarom mondani JOGUK van a jóléti társadalom vívmányaiból való részesedéshez.
Berecskereki
2013. április 26. 14:30
Úgy látszik Viviane Reding európai biztos saját országában történteket sem ismeri, vagy felejtős. "Az 1990-es évek balkáni háborúja sok menekültet sodor Luxemburgba is. Az első 2000 menedékkérő még nem találkozik a menekültügyi politikával, amely akkor egyszerűen nem létezett. Ha munkát és szállást találtak, maradhattak. 1996 áprilisában megszületett a törvény, így a koszovói háború idején már csak az 5300 menedéket kereső 4 %-át részesítették menekülti státuszban. A többiek – kérvényük elutasítása ellenére is – maradhattak, amennyiben 6 hónapon belül munkát találtak. 2002-ben azonban megkezdődött ezek „visszatoloncolása” szülőhazájukba, ami nem kis visszhangot keltett, hiszen a fél évtizedet is itt élő gyermekek már beilleszkedtek a társadalomba, iskolába jártak, ahonnan kiszakították őket."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!