MSZP: Baranyában is virágzik „a fideszes földmutyi”

2013. június 29. 14:17

Baranya megye sem kivétel „a fideszes földmutyi” alól a szocialisták szerint, akik kifogásolják a földalapkezelő által kiírt újabb pályázatot.

2013. június 29. 14:17

Sásdon Prettl János fideszes megyei képviselő közel 400 hektárra „tette rá a kezét”, a fideszes Tiffán Zsolt korábbi kampányfőnöke, Pintér Sándor pedig pályáztatás nélkül jutott 200 hektárhoz Szentlőrincen – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke és Nagy Attila, Sellye független polgármestere.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) közben „suttyomban” újabb, a korábbinál jóval nagyobb területre írt ki pályázatot – fogalmaztak, hozzátéve: a beadási határidő lejártával derült ki, hogy több ezer hektár olyan földet is szétosztanának, amelyeknek csak 2-3 év múlva jár le a bérleti szerződésük. „Hogy fogják tudni korrekten értékelni a pályázók üzleti tervét 3 évvel a gazdálkodás megkezdése előtt?” – tette fel a kérdést Gőgös Zoltán és Nagy Attila, felszólítva az NFA-t, hogy azonnal adjon választ arra, miért pályáztatják meg több ezer hektár állami föld bérleti jogát évekkel azok lejárta előtt.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. június 30. 10:44
Föld mutyi mszp-szdsz kormánya alatt. Az Országgyűlés SZDSZ-es alelnöke a kormányváltás után is szerzett jelentős területeket a térségben. Birtokaira Baranya, illetve Tolna megyében 272 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott szőlőültetvény-telepítés jogcímén. A politikus egy tévéműsorban elárulta: ő közvetlenül nem kapott támogatást, azt családtagjai és gazdasági társaságok nyerték el nyilvános pályázaton, a támogatás öt évre szól. Magyar Nemzet, 2004. augusztus 5.
ballada
2013. június 30. 10:43
Birtok sztrádaközelben Wekler Ferenc (SZDSZ) jelentős területeket szerzett az M6-os autópálya tervezett nyomvonala körül, bár - mint mondta - arra különösen vigyázott, hogy új földjei ne legyenek "sztrádaközelben". Az Országgyűlés alelnöke az esetek többségében ajándékozás jogcímén szerzett részesedést a birtokon. Földterületeire birtok-összevonási támogatást is kapott az agrártárcától. Feltűnően nagy arányban jutott Wekler Ferenc és társa ajándékozás útján földterületekhez a 2002-es kormányváltás után a Tolna megyei Mórágy és Alsónána térségében - derítette ki a Magyar Nemzet. Egy-egy földbirtokra ily módon "bejutva", majd elővásárlási jogukkal élve sorozatos adásvételi szerződésekkel további területeket tudtak megszerezni, igen rövid idő leforgása alatt. - A másokkal kötött ajándékozási megállapodás nem tartozik a nyilvánosságra, a másik fél beleegyezése nélkül az erre irányuló kérdéseket megválaszolni nem tudom - reagált a lap megkeresésére Wekler Ferenc. A politikus leszögezte azt is, hogy földvásárlásai során arra különösen figyelt, hogy véletlenül se essenek a megszerzett birtokai olyan területre, ahol autópályát vagy autóutat terveznek építeni. A parlament alelnöke elárulta azt is, hogy a kormányváltás óta alig több mint hárommillió forint birtok-összevonási támogatást kapott. Az ügyletek sajátossága ugyanis, hogy a részben ajándékozással megszerzett ingatlanok a majdani M6-os autópálya tervezett nyomvonala körül fekszenek. Miután a birtok az Országgyűlés alelnökének a tulajdonába került, pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM), amely birtok-összevonási támogatás címén a szabad demokrata politikus tulajdonszerzésében ily módon "közreműködött". Az FVM 2004-ben a nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások feltételeiről szóló minisztériumi rendelet alapján írt ki birtok-összevonási célú termőföldvásárlások elősegítésére pályázatot. A tender alapján a pályázók vissza nem térítendő támogatást kapnak földvásárlásra, birtokonként maximum hárommillió forint értékben, amennyiben teljesítik a tárca által megszabott kötelezettségeiket (a területet művelni fogják, nem idegenítik el stb.).
qccqccqcc
2013. június 30. 10:24
Kinek ad el Bajnai hatvan hektár termőföldet Kunágotán? D. L. Felettébb érdekes termőföld-eladási hirdetményt olvashatnak néhány nap óta és még legalább egy hónapig a kunágotai községházára belátogató polgárok, amiről Pápai Zoltán független polgármester a hir6.hu-nak elmondta, hogy nem tud, és nem is akar hallani arról hogy Bajnai György az eladó fél. Kunágota, Kunágota Irány a jó csanádi termőföld! A kiváló termőföldekkel rendelkező, egykoron Csanád vármegyéhez tartozott dél-békési község jobbára arról nevezetes, hogy szülőfalujának külterületén gazdálkodik dr. Zsiros Géza, a parlament Mezőgazdasági bizottságának volt kisgazda elnöke, akivel nemrégiben egész oldalas interjút közölt a Népszabadság. Persze ne feledkezzünk meg a község további nagy szülöttjeiről sem. Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerzőről, néhai Pócsik Dénes olimpiai bajnok vízilabdázóról, Molnár Piroskáról (a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő Ózdon született, de Kunágotán töltötte a gyermekkorát) és néhai Ronyecz Mária Jászai-díjas színművésznőről, dr. Kovács Józsefről, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki általános helynökéről, irodaigazgatójáról, dr. Puskás Jánosról, a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának dékánjáról és Békéscsaba Megyei Jogú Város néhai szocialista gazdasági alpolgármesteréről, Szilvásy Ferencről sem. - Polgármester úr, látta ezt a termőföld-eladási hirdetményt? – kérdeztük mobiltelefonon Pápai Zoltánt. - Nem, és nem is érdekel, nem is akarok tudni róla. Nem tartozik a hatáskörömbe. - Esetleg a települési önkormányzat jegyzője tudna róla információkkal szolgálni? - Ő meg végképp nem, az ügyintéző tette ki a hirdetményt. Nos, ami a polgármesteri hivatalban a törvény értelmében kötelező jelleggel kifüggesztett hirdetményt illeti, annak tanúsága szerint egy bizonyos Bajnai György budapesti lakos 60 hektár termőföldet ad el Kunágotán Lenk Géza ugyancsak budapesti lakosnak, bár a termőföld egyelőre még egy harmadik személy birtokában, használatában van.
qccqccqcc
2013. június 29. 19:10
Mert még hol virágzik? Sukoróban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!