Nyilvántarthatja az EU-n kívüli repüléseket a kormány

2013. október 15. 14:37

Létrehozná a kormány az utasadat-információs rendszert, amely a légiközlekedések adatait tárolná és elemezné. A 444.hu szerint azoknak az adatait tartanák nyilván, akik a schengeni övezeten kívülről érkeznek, vagy oda repülnek. A javaslat célja, hogy Magyarország nagyobb biztonságban legyen.

2013. október 15. 14:37

Hatékonyabbá válhat a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem a nemzeti utasadat-információs rendszer létrehozásával – emelte ki a belügyi tárca államtitkára a vonatkozó törvényjavaslatot ismertetve kedden az Országgyűlésben. Kontrát Károly expozéjában azt mondta, a javaslat célja, hogy Magyarország nagyobb biztonságban legyen. 

Kifejtette: az utasadat-rendszer működésének lényege, hogy a kereskedelmi személyszállítással foglalkozó légi fuvarozók átadják a foglalási rendszerükben meglévő adatokat a nemzeti utasadat-információs egységnek, amely ezeket elemzi, kezeli és megőrzi. Az egység gyanú esetén azonnal értesíti a terrorcselekmény megakadályozására, vagy a bűncselekmény felderítésére hatáskörrel bíró szervet. Az információs egység ellátására a szervezett bűnözés elleni koordinációs központot jelölték meg. Az adatokat öt évig őrzik meg.

A 444 szerint nem minden utazást tartanának nyilván, csak azoknak az adatait, akik a schengeni övezeten kívülről érkeznek, vagy oda repülnek.

A rendszer létrehozását az unió mintegy ötmillió euróval támogatja.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. október 15. 22:57
basszus, a moszados kiruccanásaimat extra kitöröltethetem
becike4
2013. október 15. 17:24
Kubatov nem alszik.
Felebarát
2013. október 15. 16:06
terrorcselekmény csak kivülről jöhet... amúgy talán nem egy rossz ötlet
6qwasyx
2013. október 15. 15:46
Miből telik Brahovácnak Tanganyikai körútra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!