Takarékszövetkezeti tulajdonosok jogait függesztheti fel az állam

2013. november 15. 15:28

A takarékszövetkezeti szektor államosításáról szóló törvény kedden elfogadott módosítója alapján az integrációért felelős szervezet akár egy évre is felfüggesztheti a takarékszövetkezetek tulajdonosainak szavazati jogát saját tulajdonú takarékszövetkezetükben – írja a hvg.hu.

2013. november 15. 15:28

A takarékszvetkezetek államosításáról szóló törvény módosítója alapján ha a takarékszövetkezetek tulajdonosainak tevékenysége „veszélyezteti a szövetkezeti hitelintézet megbízható, biztonságos működését”, akkor az integrációért felelős szervezet elveheti szavazati jogukat a takarékszövetkezetekben – írja a hvg.hu. A módosítást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be pénteken, a parlament kedden fogadta el. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete által kezdeményezhető felfüggesztés ideje alatt a takarék sorsáról a többi tulajdonos és a takarékszövetkezet vezetői döntenek.

Az integrációs szervezet egyéb jogosítványokat is kapott: korlátozhatják, vagy akár meg is tilthatják a betétesek kifizetését. Erre azért lehet szükség, mert az ágazat átalakítása megrendítheti a betétesek bizalmát, így fennál a veszélye, hogy mindenki egyszerre akarja kivenni a pénzét. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete emellett utasíthatja a takarékot eszközeik eladására, illetve meghatározhatja a kiköthető kamat legnagyobb mértékét. A takarékok vezetőit már az eredeti törvény alapján is felfüggeszthette a szervezet.

A hvg.hu írása szerint ugyancsak a mostani módosítóban adtak jogi alapot olyan lépésekhez, melyeket már augusztusban kötelezően be kellett vezetniük a magánkézben lévő takarékszövetkezeteknek, különben nem kaptak volna működési engedélyt. Ezek alapján ezeknek a takarékszövetkezeteknek mindent jelenteniük kell, és minden döntésüket jóvá kell hagyatniuk az állami többségű Takarékbankkal és az integrációs szervezettel.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2013. november 16. 11:41
Halkan csak annyit jegyeznék meg, hogy a fiúk által összegründolt Alkotmány (Alaptörvény) garantálja a magántulajdon védelmét. Márpedig ez nagyon ellene megy ennek: "...Az integrációs szervezet egyéb jogosítványokat is kapott: korlátozhatják, vagy akár meg is tilthatják a betétesek kifizetését..." Akkor ez most hogy is van?????
hazug politikusok
2013. november 15. 22:11
Ma a takarékszövetkezet jövőre jöhet az OTP, nem véletlenül adják el folyamatosan a részvényeiket a tulajdonosok.
StG
2013. november 15. 21:46
kommunisták, valódi kommunisták
Ouroboros
2013. november 15. 20:48
A NER megvédi a takarékszövetkezeteket! Ha kell, a saját betéteseiktől tulajdonosaiktól is... Köpni kell, phü.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!