Igazságtalannak tartja az önkormányzatok adósságrendezését az LMP

2013. december 21. 12:28

A párt szerint azok a többségében fideszes városok jártak jól az adósságátvállalással, ahol „nyakra-főre” vették fel a hiteleket. Az LMP azt szeretné, hogy többletforrásokkal jutalmazzák azokat a településeket, amelyek nem adósodtak el ilyen mértékben.

2013. december 21. 12:28

Az LMP igazságtalannak tartja az önkormányzatok adósságának állami átvállalását, mert szerintük azzal azok a többségében fideszes vezetésű nagyvárosok jártak jól, ahol felelőtlenül, „nyakra-főre” vették fel a hiteleket. Erről Gerstmár Ferenc, az LMP választmányi tagja, szakszóvivője beszélt szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, az állam 420 milliárd forint értékben vállalja át az önkormányzatok adósságát, vagyis ezt az összeget az ország egészének, adófizetőinek kell törlesztenie.

Az LMP ezt a módszert igazságtalannak tartja és azt javasolja, hogy a korábban kis adóssággal rendelkező önkormányzatokat többletforrásokkal jutalmazzák – fejtette ki Gerstmár Ferenc, hozzátéve: az általuk tervezett zöld beruházási alap forrásainál is figyelembe vennék ezt a szempontot. Gerstmár Ferenc kitért arra is, hogy a kormány több forrást vesz el az önkormányzatoktól, mint feladatot, amivel kiüresíti és egyszerű végrehajtó szervvé változtatja azokat, holott az önkormányzatoknak fontos szerepe lenne a helyi döntéshozatalban. „Egy túlcentralizált groteszk állam képe rajzolódik ki” – mondta.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. december 21. 18:45
"azzal azok a többségében fideszes vezetésű nagyvárosok jártak jól, ahol felelőtlenül, „nyakra-főre” vették fel a hiteleket." Mivel alig maradtak posztkommunista vezetésű nagyvárosok ( sőt kisvárosok sem), a Megyó-Fletó-Lúdas kormányok meg egyre nagyobb terheket adresszáltak rájuk, forrás nélkül, így-úgy, de el adósodtak. Nem mind. Pld. II.kerület. Az LMP ebben nem játszott szerepet, nem volt módja, nem is lesz.
nyugalmazott tanár
2013. december 21. 18:16
"A párt szerint azok a többségében fideszes városok jártak jól az adósságátvállalással, ahol „nyakra-főre” vették fel a hiteleket." Az LMP önleleplezése ez, vagy csak egy véletlen leleplező elszólás? Hiszen ezek a kiscsávók nagyon jól látták és tudják is, hogy a maszop-szadesz regnálás alatt a kivéreztetett önkormáényzatok nyakába varrtak egy sor feladatot, de elvonták a teljesítéshez a forrásokat. Egyetlen esélyük a túlésésre a hitelfelvétel volt, annak reményében, hogy ha eltakarodnak a csirkefogók, majd csak kiheverjük a hátrahagyott rombolást. Ez történt. A volt balliberális települések azonban - láss csodát, - nem adósodtak el, vagy nem ilyen mértékben. Mert azok más megítélés alá estek a bukott baloldal egyoldalú és diszkriminativ gazdaságpolitikája idején. Hát, ennyit az LMP "korrektségéről" és/vagy memóriazavaráról.
kjkj945
2013. december 21. 16:49
Pedig a 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról volt ROSSZ!!!!!!!!!!!!!
1234
2013. december 21. 13:07
Azért jó, hogy valaki kimondta, a felelőtlenség, a fogyasztás divatja deformálta a magyar társadalmat, megint következmények nélkül maradt valami, akkor pedig nem fog változni a hozzáálás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!