Fónagy: A magyar tulajdonjog a rezsiharc kulcsa

2014. február 05. 21:14

Az NFM államtitkára egy rezsifórumon azt mondta: a rezsicsökkentés legbiztosabb eszköze, ha a közműszolgáltatók magyar tulajdonban vannak, mert az a legerősebb jogi lehetőség az árképzés befolyásolására.

2014. február 05. 21:14

A kormány arra törekszik, hogy a monopolhelyzetben lévő közszolgáltatóknál visszaállítsa a magyar tulajdonjogot, mert annál erősebb jogi lehetőség nincs az árképzés befolyásolására – mondta Fónagy János egy csepeli rezsifórumon.

Az államtitkár az energiaipar privatizációját nevezte az előző kormányok legfájóbb döntésének, és jelezte, a privatizációban érdekelt nemzetközi cégek nemcsak a szerződésükben garantált 8 százalékos profitot vitték ki az országból, hanem volt, hogy 30 százalékot. Hozzátette: a rezsicsökkentést nem egyszeri vagy kétszeri politikai lépésnek szánták, hanem „kormányzati alapállásról van szó, folyamatról, amelyet folytatni akarnak. Fónagy János megjegyezte ugyanakkor, hogy az árcsökkentés nem veszélyeztetheti az ellátást.

Felidézte, hogy a kormány megkezdte a közműcégek visszavásárlását, az E.ON gázüzletágát és gáztározóit visszavette. Beszámolt arról is, hogy államtitkárként ő vezeti a Fővárosi Csatornázási Művek visszaszerzéséről folytatott tárgyalásokat. Az államtitkár megjegyezte: a magyar tulajdonjog visszaállítása kiemelt cél, hogy a hazai ellátásról ne külföldi felek állapodjanak meg egymás között.

Elmondta azt is, hogy egy éve dolgoznak a közszolgáltatási törvény megalkotásán, amely egy rendszerbe foglalja a gáz-, az áram-, a fűtés-, és a hulladékszállítási közszolgáltatásokat. Jelezte, hogy a jogszabálytervezetről a kormány már novemberben tárgyalt, és reményei szerint a kormány még a jelenlegi ciklusban beterjeszti a javaslatot a parlament elé, amit a választások után elfogadhatnának.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője, Csepel fideszes polgármestere is arról beszélt: akkor tudják a lakosság akaratát érvényesíteni az energiaárakban, ha a cégek közösségi tulajdonában állnak. Fő szempontnak a családok számára megfizethető közszolgáltatásokat nevezte, és azt, hogy ha a cégek hasznot termelnek, azt ne „egy az egyben talicskába tegyék, és vigyék a határon túlra, hanem forgassák vissza a rendszerbiztonság fenntartására.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DezInf
2014. február 06. 08:06
A logika azt diktálja, hogy ezeket a fónagyi célokat csak úgy lehet elérni, ha kilépünk az EU-ból. Amint kiléptünk az EU-ból, olyan gazdasági/politikai törvényeket hozunk, amilyeneket akarunk. Legfeljebb a kutya sem fog üzletelni a magyarokkal, de az legyen az ő bajuk :))) A NATO tagság az maradjon, túl sok ellenségünk lesz.
Felebarát
2014. február 06. 00:18
minden hülyét harcba küldenek :D: azt holnap melyik megy az eu-ba segget nyalni, hoyg idénre mit irányoznak elő :D?
kitiltott
2014. február 05. 23:37
Ma ez a vezető hír "Fijjug" "Simon Gábor is max. anyázik egyet, és elmegy kiheverni a fáradalmait Bermudán. A Simon-botrány tehát arra jó csupán, hogy Mesterházy pozícióit az újonnan összehozott Gyurcsány-koalíción belül tovább gyengítse, Feriét meg tovább erősítse. Attesz hátországa tovább gyengül, Gordon csupán csak annyit jelezhet, hogy neki ehhez nincs köze, ami szintén Atteszt gyengíti, hisz jelzi, miszerint összefogás nincs, csak papíron, és aki tulajdonképpen az egész ügyből nyer, a Fideszen kívül nem más, mint Feri, aki abban a pillanatban, ahogy betette a lábát ebbe a baloldali buliba, kisajátította a hangot és ő dídzsézik." a Ti feritek a gyurcsány(i)visszatért.. Először kirohant mint Zrínyi aztán rájött hogy háromezer ordibáló debil barommal és 3%-al nem lehet választást nyerni, aztán kért, fenyegetőzött, majd zsarolt! aztán betette a lábát az MSZP által kinyitott ajtó résbe, aztán belépett most meg pároslábbal felrugott mindent..mert neki a trón kell!!és ezt nem is titkolja!
overhead destroyer
2014. február 05. 23:25
na végre rájöttem, hogy mit ért orbán az új magyar modell alatt: hitelből százmilliárdokért felvásároljuk a külföldi cégeket, amik után életünk végéig fizetjük majd a kamatot. ezután önköltségi ár alatt adjuk a termékeiket, hogy a szegény magyar embereknek is jó legyen. majd a veszteségeket állami pénzekből kipótolgatjuk, évről évre egyre többet, elvégre könnyen jött pénz gyorsan szétfolyik ilyen-olyan csatornákon. pár évtizedig már próbálkoztunk ezzel a nagyszerű modellel, de hát ugye nem a modellel volt a baj, hanem az azt működtető emberekkel. majd mi megmutatjuk a gaz imperialistáknak, hogy lehet ezt jól is csinálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!