A bíróság ideiglenesen megtiltotta a Takarékbank eladását

2014. március 27. 14:07

Bene Lajos bíró döntése szerint a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Posta Zrt. egyelőre nem ruházhatja át részvényeit a Magyar Takarék Zrt.-re, hiába nyert az egyedüli indulóként a Takarékbank privatizációs pályázatán – írja a NOL. A folyó pert az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség indította jogalkotással okozott kár megtérítése miatt.

2014. március 27. 14:07

Bírói döntés következtében egyelőre nem ruházhatja át az MFB és a Magyar Posta a Takarékbank Zrt.-ben lévő részvényeit a bank privatizációs pályázatán győztes Takarék Zrt.-re – írja a NOL. Az az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség azért indított pert, mert a tavaly hozott takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény korlátozta tulajdonosi jogait a Takarékbankban, így péládul nem indulhattak a privatizációs pályázaton. A szervezet 29 millió forintos kártérítést követel az államtól és az érintett szervezetektől.

A perrel kapcsolatban azt is kérte az OTSZ, hogy az ügy rendezéséig a bíróság függessze fel a Takarékbank állami részvényeinek értékesítését: ezt januárban elutasította a bíróság, februárban azonban újra benyújtották a kérelmet, és jelezték, hogy ők is igényt tartanának a részvényekre. A szerdai végzés ideiglenesen megtiltotta a Takarékbank részvényeinek értékesítését.

KÉB: Közös érdek a Takarékbank-részvények vitatott státuszának rendezése

Közös érdeknek tartja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta Közös Értékesítési Bizottsága (KÉB) a Takarékbank-részvények vitatott státuszának mihamarabbi rendezését, ezért üdvözli, hogy a Fővárosi Törvényszék még az adásvételi szerződés zárási időpontja előtt megnyugtatóan rendezi az értékpapírok vitatott státuszát. A KÉB csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében kifejti, hogy a Fővárosi Törvényszék nem vizsgálta és ezért nem is kérdőjelezi meg a 2014. március 10-én a Magyar Posta Zrt., valamint az MFB Zrt. részvételével megkötött részvényadásvételi-jogügylet jogszerűségét és érvényességét.

A Törvényszék ideiglenes intézkedése arra irányul, hogy a következő tárgyalásig a jelenleg fennálló helyzet ne változzék, amelynek következtében a részvények új tulajdonosai a perbe nem kerülnek bevonásra, így a Fővárosi Törvényszék a folyamatban levő perben a 2014. április 18-ára kitűzött bírósági tárgyaláson érdemben dönthet – írta a KÉB.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. március 28. 07:58
Kíváncsi lennénk, a vidékiek hogy élik meg, hogy megtakarításaik hasznát lehangolóan egyszerű húzásokkal kisajátítják.Ez ugyanis nem egy megfoghatatlan állami vagyon, hanem a helyiek saját megtakarítása. Tekintve, hogy a fideszes oligarchák java már az agráriumban is utazik, lassan visszaáll a régi rend. A paraszt rájön, hogy "minden" a helyi földesúré, a föld, a helyi ipar, a közmű, az önkormányzat, az iskola. Ráadásul lassan ez konkrét arcokhoz köthető. No, ezt lesz nehéz megemészteni. Mert egy embert, vagy családot jobban lehet irigyelni és gyűlölni, mint egy névtelen, arctalan "tőkét". A mostani bírói döntés csak egy kis "zavar az időben". Az "erő velünk van!" legyint rá Orbán és klikkje.
Hazugságok tárháza
2014. március 27. 18:12
"Előbb elvesszük a tak.szövöket a tulajdonosoktól (államosítás), aztán odaadjuk a havernak (Spéder nem oligarchának)." Orbán 4 év alatt megcsinálja azt amire rákosi-Kádár és az MDF-mszp konglomerátumnak ~50 év kelett rákosi államosított, kárád úgy hagyta (végén egy kis GMK) majd az mdf-mszp-szdsz elprivatizálta=ellopta a magyar nép 50 év alatt felépitett Orbán jobban teljesít, neki erre csak 2 év kellett
drkovax
2014. március 27. 15:49
Mennyivel jobb is lett volna, ha Demján vehette volna át egy látszat tőkeemeléssel az egészet és alakíthatta volna át a saját bankjává, hogy ne csak Csányinak legyen ...
Ouroboros
2014. március 27. 15:17
Itt nem is a részgyőzelem a legérdekesebb, hanem az a mocskos ügylet, amire rávilágít. Magyarország hagyja magát. Tisztelet a bírónak, hogy ő nem hagyta. Lok'tar!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!