MSZP: A kormány eddig is segíthetett volna a devizahiteleseken

2014. március 17. 15:34

Bárándy Gergely szerint hiába próbálta az Alkotmánybíróságra, a Kúriára és európai fórumokra hárítani az ügyet, az Ab hétfői döntése azt mutatja, hogy a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt, hogy a devizahiteleseken segítsen.

2014. március 17. 15:34

Az MSZP-s politikus azt is hozzáfűzte: ha a kormány akar, a választásokig hátralévő három hétben is intézkedhet. 

A szocialista politikus mindazonáltal hangsúlyozta, a devizahitelesek gondjaira elsősorban a forint erősödése jelentene gyógyírt, ehhez pedig vissza kell szerezni a piacok bizalmát. Emlékeztetett arra, hogy négy éve egy svájci frank 185 forintot, egy euró pedig 265 forintot ért, majd a kormányváltás után Kósa Lajos és Szijjártó Péter fideszes politikusok nyilatkozatai miatt a forintárfolyam rövid idő alatt 15 százalékkal gyengült.

Bárándy Gergely arról is beszélt: az általuk kezdeményezett tévévitán mind Orbán Viktor, mind Mesterházy Attila baloldali miniszterelnök-jelölt kifejthetné, milyen megoldást javasol a devizahitelesek problémáira. Az MSZP-s politikus a megoldási javaslataikat firtató kérdésre azt mondta: még három hétig az Orbán-kormány felelőssége, hogy kidolgozza a megoldást, „mi várjuk a javaslatot, ha eltelik ez a három hét, és nem tesznek semmit, a kormányváltó szövetség pedig megnyeri a választást, akkor természetesen van konkrét elképzelésünk”.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke közölte: az Ab döntése megerősítette, hogy a devizahitelezés ügye nem jogi, hanem politikai kérdés, így az Orbán-kormány „fölöslegesen húzta az időt”, hitegette az embereket, amikor azt mondta, meg kell várni a Kúria és az Ab döntését. Kitért arra is, hogy a devizahitelezés az első Orbán-kormány ideje alatt kezdődött, és a második Orbán-kormány alatt vált százezrek megélhetését kockáztató problémává. Hozzátette: a forint-euró árfolyam a nyolcéves baloldali kormányzás alatt összesen 30 napig haladta meg a 300-at, míg a második Orbán-kormány alatt már 230 napja gyengébb ennél a forintárfolyam.

A DK politikusa azt is bejelentette: az ellenzéki összefogás az amerikai értékpapír-felügyelethez fordul, amiért gyanújuk szerint Matolcsy György jegybankelnök még gazdasági miniszterként bennfentes információt osztott meg külföldi bankárokkal. Molnár azt mondta: mivel a Goldman Sachs amerikai tőzsdei társaság, Magyarországon pedig „nincs független hatóság”, az amerikai értékpapír-felügyelettől kérnek vizsgálatot.

Mindezt tesszük többek között a devizahitelesek védelmében. Mert ha megbüntetik végre Matolcsyt, ha végre kiderül, hogy milyen károkat okozott Magyarországnak, akkor talán abbahagyják azt a játékot, aminek eredményeként folyamatosan bedől a forint” – fogalmazott. Molnár Csaba a baloldali összefogás javaslataira vonatkozó kérdésre ugyancsak azt hangsúlyozta: ha kiderül, hogy Orbán Viktor hazudott, amikor azt mondta, az Ab-határozat után a kormány előáll a megoldással, akkor „a Mesterházy-kormánynak kell megoldania ezt az ügyet”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2014. március 18. 07:28
pofátokat befogjátok!
Horst_Tappert
2014. március 17. 16:01
B+ mszp, a ti részetek az egész problémahalmazban az volt, hogy ELŐIDÉZTÉTEK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!