Érvénytelen az árfolyamrés a Kásler-ügyben

2014. június 03. 12:17

A Kúria felülvizsgálati döntése szerint a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel szerződésnek érvénytelen az a két pontja, amely a vételi és az eladási árfolyamra vonatkozik, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni.

2014. június 03. 12:17

A Kásler-ügyben érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések – mondta ki a Kúria kedden. A Kúria felülvizsgálati döntése szerint a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel szerződésnek érvénytelen az a két pontja, amely a vételi és az eladási árfolyamra vonatkozik, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni. Egyebekben a vitatott szerződés érvényben marad.

Ebben az ügyben a Kúria kizárólag a Kásler házaspár szerződéséről döntött.

Az OTP az ítéletre közleményben reagált. Eszerint elfogadják a Kúria döntését, amellyel egy olyan kérdés tisztázódott, amelynek nincs érdemi hatása sem a konkrét ügyben fennálló hiteltartozásra, sem általában a deviza alapú hitelszerződésekre.

A bank felhívja a figyelmet: az ítélet alapján feleknek visszamenőlegesen el kell számolniuk, amely összegszerűségét tekintve kevesebb mint egy százaléka a teljes hitelösszegnek, amit sem az adós, sem a Kúria nem vitatott.

A közlemény hangsúlyozza: Magyarországon nincs precedensjog, tehát a különböző perekben hozott ítéletek nem vonatkoznak minden további ítéletre, különösen nem minden szerződésre. 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. június 04. 13:30
Amugy azert az az indoklas, hogy nem ertette mi az arfolyamres viszont elegge "fura"... Mi van? A jomunkasember életbiztosítással kombinált, halasztott tőketörlesztésű, az első fél évben akciós kamatú svájci frankban nyilvántartott hitelt vett fel, ahol a törlesztőrészlete ezer dologtól függ, kezdve a kamat, az árfolyam változása, a mögöttes unit linked teljesítménye és a többi tényezőtől. Ahhoz volt esze, hogy megértse, hogy attól függ a tőkéjének a törlesztése, hogy a forintért vett jüan alapú kínai részvényei mennyit hoznak 10 év alatt a unit linked összetett költségei után és ez mennyi lesz majd svájci frankban egy évtized múlva, de megérteni, hogy mi az a vételi-eladási árfolyam, az már túl magas szegénynek, ezért nem lehet ezzel terhelni?
Quo Vadis
2014. június 03. 22:28
berecskereki az időd lejárt Jobb ha megmondod a neved cimed Úgyis meg leszel találva de igy talán megúszod 15 év fegyházzal
Quo Vadis
2014. június 03. 22:25
http://correctchange.hu CHF Svájci frank VÉTEL= 247.5 ELADÁS= 249.9 ÁRFOLYAMRÉS=2.4 fT BANKOKNÁL 15-20 FT ROMA UZSOTA *SZORZVA 20-AL Hallod berecskereki ex-bankár UZSORÁS Börtönbe fogunk juttatni!!!!!!!!!!!!!
Quo Vadis
2014. június 03. 22:23
OTT a PONT Máshol szerezze be=== www.correctchange.hu Régebben 1 ill most már 2 Ft a
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!