Bankszövetség: Brutális teher a devizahiteles törvény

2014. július 09. 12:24

A Magyar Bankszövetség várja a köztársasági elnök válaszát és bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság a teljes jogszabályt egészében fogja megvizsgálni – mondta a bankszövetség főtitkára szerdán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a devizahitelesek megsegítését célzó, a múlt pénteken megszavazott első törvénnyel kapcsolatban.

2014. július 09. 12:24

A bankszövetség időrendben hozza meg a szükséges döntéseket – mondta Kovács levente, a szövetség főtitkára. Egy döntést hoztak, a köztársasági elnökhöz fordultak, és kérték, hogy a törvényt küldje el normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. Azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerül a helyzet rendezése a bankoknak, hogyan érinti a tőkeállományt, a főtitkár úgy fogalmazott: egyelőre csak pontatlan becslések állnak rendelkezésre, a bankszövetség éppen a nagy hibalehetőség miatt nem is végez becslést.

Kovács Levente „brutális mértékűnek” nevezte a terhet, amit a jogszabály a bankszektorra kíván hárítani. Ezért – mint mondta – bizonyos bankoknál szükség lehet tőkepótlásra. Ahol erre szükség van, ott az anyabankok már meg is hozták a döntést, s a tőkepótlást maradéktalanul és időben végre fogják hajtani. Így meg tudják őrizni a magyar bankszektor teljes stabilitását – közölte. A főtitkár elmondta: ha a törvényt a köztársasági elnök aláírja, az árfolyamrésből eredő összeget a bankszektor a megadott folyamatok szerint vissza fogja fizetni. Ha az egyoldalú szerződésmódosítások érvényességét a bankszektor bizonyos hiteleknél nem tudja megvédeni, akkor ezt szintén visszafizetik az ügyfeleknek – fejtette ki.

A főtitkár szerint a következő rész a forintosítás. A Kúria döntése kimondta, hogy az árfolyamkockázatot a kedvezőbb kamatért az ügyfélnek kell állni, ebből nem lehet mást levezetni, mint hogy a forintosításnak piaci alapon kell végbemennie. Amennyiben ettől a kormány szeretne eltérni, akkor teljes kompenzációra van szükség a bankszektor esetében – hangsúlyozta. A törvényben leírt határidőket a bankszektor tudja tartani – mondta a főtitkár. Hozzátette ugyanakkor: szeretnék elérni, hogy a visszafizetéssel, illetve az elszámolással együtt történjen meg a forintosítás is, ne kétlépcsős megoldás legyen. Elhibázott lenne, ha ugyanahhoz a szerződéshez kétszer kellene hozzányúlni, a bankszektor egyszerre, egy időben szeretné a kérdést teljes körűen megoldani – emelte ki.

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2014. július 10. 08:01
"Bankszövetség: Brutális teher a devizahiteles törvény" Az emberekre is brutális teher volt éveken keresztül! Eddig miért nem vergődtetek, hogy brutálisan nehéz teherként húzza le a zsebeteket az uzsora behajtás? Örüljetek, hogy nem indul eljárás uzsora miatt ellenetek - pedig nem ártana. (a törvény nem mindenkire vonatkozik?)
SwordFish
2014. július 10. 06:35
A pofátok nem kicsi, hanem nagy. >:-I
1120
2014. július 10. 01:17
"Bankszövetség: Brutális teher a devizahiteles törvény" Az a helyzet srácok, hogy ti még mindig nem fogtátok fel, hogy a "B változat" az a lámpavas...
Civilkontroll
2014. július 09. 22:11
Kevesebb mint egy év van hátra, a civilek és a gazdák tiltakozása miatt pedig már így is csaknem egy évvel elhúzódott a javaslat megszavaztatása - nem csoda, hogy nyugtalanok a kiskirályok. A külföldiek kizárása ugyanakkor küzdelmes tárgyalási és kemény érdekérvényesítési feladatot jelentett volna a kormánynak, ami hosszú időre bizonytalanná tette volna a jogszabály sorsát. Biztos vagyok benne, hogy erre a keresztapák nem adtak engedélyt. Talán ez lehetett az indoka annak, hogy a kormány nem is próbálkozott azzal, ami például a britek esetében létezik. De lehet, hogy csak egyszerűen eszük ágában sincs érdemi kérdésekben az Unióval különbözni, hiszen csak verbális szabadságharc folytatására van jogosítványuk? Hetzmann Róbert -varaljaszovetseg.blog.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!