Közvetlen állami tulajdonba kerül az MVM Paks II.

2014. október 15. 15:46

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlésének szerdai döntése értelmében a magyar államra ruházzák át a paksi kapacitás-fenntartás irányításáért felelős társaság, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 10,157 milliárd forint értékű részvényeit. Arról is döntöttek, hogy megemelik a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjét.

2014. október 15. 15:46

Arról született döntés az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlésén, hogy a magyar államra ruházzák át a paksi kapacitás-fenntartás irányításáért felelős társaság, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 10,157 milliárd forint értékű részvényeit.

A részvények átruházása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül történik majd, a több mint 10 milliárd forintos vételárat pedig két nagy, elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég”, a Deloitte Zrt. és az EY (korábbi nevén: Ernst&Young Kft.) által végzett független vagyonértékelés alapján kalkulálták ki. 

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-t az MVM Zrt. 2012 nyarán 9 milliárd forintos alaptőkével hozta létre, hogy megkezdje az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: „a 21. század legnagyobb magyar beruházásának” megvalósulása érdekében az MVM csoport továbbra is együttműködik a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-vel az új blokkok építési projektje sikere érdekében.

A közgyűlésen a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjének megemeléséről is döntés született. Az MVM 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített előzetes vételárát. A tranzakció technikai zárását követően a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az EY független könyvvizsgáló elkészítette az új társaságok beszámolói alapján a végleges vételár kalkulációt. Eszerint az MVM az E.ON részére elutalt előzetes vételár összegéből 6,029 milliárd forintot visszakapott.

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. társtulajdonosa, a Gazprom 2014 júliusában megkezdte az egyeztetéseket az MVM Zrt.-vel arról, hogy a nemzetközi földgázvezeték végpontját az ausztriai Baumgartenbe tervezi áthelyezni, amellyel szükségessé vált a vezeték hazai szakaszát érintő új nyomvonal előkészítésének vizsgálata.

Az új, mintegy 50 százalékkal hosszabb Röszke-Városföld-Rajka nyomvonal létesítésének előkészítése szükségessé teszi a közös tulajdonú társaság 10 milliárd forintos tőkeemelését, amelyhez az MVM Zrt. és a Gazprom azonos arányban járul hozzá. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!