El lehet-e rettenteni Putyint?

2014. november 03. 18:29

A legfontosabb az, hogy az amerikai és európai politikai elit szembenézzen a ténnyel: a béke és a stabilitás nem önmaguktól léteznek, és ha a béke megőrzendő, akkor azt valakinek tényleg meg kell őriznie.

2014. november 03. 18:29
Gerald Frost

Gerald Frost, a Danube Institute igazgatóhelyettesének a Hungarian Review folyóirat novemberi számában megjelenő írásának (Deterring Mr Putin) magyar nyelvű összefoglalója.

*

El lehet-e rettenteni Putyint?

Nyugat-Európát a nukleáris elrettentés politikája mentette meg a szovjet dominanciától. Közép-Kelet-Európát akkor tudták kiszabadítani a szovjet börtönéből, amikor az Egyesült Államok úgy változtatott politikáján, hogy a Szovjetunió már nem tudott vele lépést tartani, pláne nem győzni a fegyverkezési versenyben. Európa mindkét fele előnyt kovácsolt az elrettentés politikájából.

A hidegháború végeztével úgy tűnt, többi nem kell senkit elrettenteni és nincs senki, aki Európát fenyegetni. A NATO tovább működött, egyfajta honvédelemként. A kelet-európaiak határozottan csatlakozni akartak a NATO-hoz, és a nyugatiakkal ellentétben nem hittek az örök béke lehetőségében. Az ukrán válság következményeként azonban megváltozott a hozzáállás. A liberális vélemények szembesültek a valósággal: a kelet-európai országos sérülékenyek, törékenyek, és rosszul védettek.

De hogyan lehet elrettenteni Vlagyimir Putyint?

Az elrettentéshez el kell hinni, hogy egy állam racionális szereplő, és kiszámítható, hogy adott körülmények között mit lép. Hitelesnek kell lennie a megtorlással való fenyegetésnek, ha az elrettentés a cél.

Az első követelmény nem teljesül: a NATO-tagállamok vezetői elismerik, hogy kiszámíthatatlan számukra Putyin viselkedése. Oroszországban egy új állam emelkedik fel, amely nem fogadja el a nemzetközi normákat, talán még annyira sem, mint kommunista elődje. Peter Pomerancev Oroszország-elemző szerint a putyini Oroszország az első „posztmodern diktatúra”. Oroszország kevert üzenetekkel, hirtelen hangnemváltásokkal zavarja össze és osztja meg a nemzetközi szereplőket. Ez rizikóval járó politika, de Putyin eddig könnyedén élt vele.

Az orosz védelmi költségvetés növelése és az új fegyverek hadrendbe állítása viszont nem szimuláció. Oroszország öt év alatt ötven százalékkal növelte védelmi kiadásait, míg a NATO egyes tagjai 20-40 százalékkal csökkentették a kiadásaikat. Eközben információs háború is zajlik: míg a Szabad Európa Rádiót és hasonló intézményeket megszorítások érik, Oroszország cinikus kifinomultsággal építi dezinformációs hálózatát. Mindezek alááshatják az európai stabilitást.

A kelet-európai államok a NATO-tól és az EU-tól várják a biztonságuk garantálását, de ezek a garanciák törékenynek tűnnek. Ma 30 ezer amerikai katona állomásozik Európában, de több amerikai katona van Hollandiában mint Kelet-Közép-Európában. Egyszerűen nem képzelhető el, hogy az USA nukleáris fegyvereket vetne be, ha Oroszország megszállná Észtországot.

Oroszország ma új közepes hatótávolságú fegyverekkel kísérletezik, ami miatt aggódhatnának a kelet-közép-európaiak. De Obama amerikai elnök sem veszi elég komolyan a helyzetet: nem akarja Moszkva vádolásával feszíteni a helyzetet. Míg Putyin erőpolitikája a valóságosnál erősebbnek láttatja Oroszországot, addig Obama politikája alulbecsüli azt.

Eközben az európai önvédelem csak álom marad, hiszen nincs európai hadsereg, ami ezt megteremthetné. És nem is látszik valószínűnek, hogy egy ilyen hadsereg létrejön.

Ráadásul Európa biztonságpolitikai ambícióival egy időben az látszik, hogy az európai államok csökkentik a védelmi kiadásaikat. A NATO 28 tagjából csak négyen teljesítik azt, hogy a GDP 2 százalékát költsék védelemre. Nagy-Britannia épp az elmúlt években hajtott végre hatalmas megszorításokat a védelmi kiadásokon. Chirac volt francia elnök már korábban beszélt arról, hogy Európa nem tud létezni egy európai hadsereg nélkül - a nagy európai projekt nem lenne kész hadsereg hiányában.

Mit lehet tenni?

Európának többet kell költenie a védelemre. Az amerikaiak nehezen igazolnák az európai USA-jelenlétet és a védelmi kötelezettségeiket, ha maguk az európai államok nem veszik komolyan a védelmi kiadásokat - hiszen egy állam legfontosabb feladata a saját polgárainak védelme a külső fenyegetésekkel szemben. Van értelme az állandó katonai jelenlétnek a Baltikumban: az ukrajnai orosz agresszió, az Ukrajna egységét és szuverenitását szavatoló 1994-es budapesti memorandum megsértése indokolhatna egy ilyen lépést. A NATO gyorsreagálású erejének megteremtése üdvözlendő, de nem elég: nagyszabású katonai gyakorlatoknak kellene következniük. Szükség van egy robusztus európai rakétavédelmi rendszerre, aminek előkészítését 2009-ben az Obama-kormányzat állított le. Emellett a cyberhadviselés és a milíciák használata is fontos ügy.

Mindezeken túl szigorúan fenn kell tartani az EU és az USA által Oroszországgal szemben hozott szankciókat, amelyek nagy terheket jelentenek az orosz gazdaságnak és Putyin köreinek. Fontos rámutatni az Oroszországot vezető körök kriminalitására.

Putyin alatt olyan útra lépett Oroszország, amivel pária állammá válhat; de Putyin is tisztában van azzal, hogy a manőverei és posztmodern politikai színháza visszacsaphatnak rá. Putyin megváltoztatta a Nyugattal folytatott játszma szabályait, de hiba lenne azt hinni, hogy neki vannak a legjobb kártyái.

A legfontosabb az, hogy az amerikai és európai politikai elit szembenézzen a ténnyel: a béke és a stabilitás nem önmaguktól léteznek, és ha a béke megőrzendő, akkor azt valakinek tényleg meg kell őriznie. A védelem nem olcsó mulatság, de – ahogy Adam Smith, a nagy skót közgazdász megfigyelte – fontosabb, mint a bőség és a gazdagság.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Netuddgi
2014. november 04. 10:23
"és ha a béke megőrzendő, akkor azt valakinek tényleg meg kell őriznie." Milyen béke? A rettegés békéje? A merjünk kicsik lenni békéje? A másodrangú európaiak békéje?
catalina9
2014. november 04. 07:55
Hát elvtársak előbb kellett volna gondolkozni, de Roosewelt igencsak sokat tett a szovjet dominancia létrejöttérét, szépen összejátszott Sztálinnal, aztán meghámozták a félkegyelmű Churchill vezette Anglia gyarmatbirodalmát. Most meg arról van szó, amit Kissinger kimondott: Néhány perc szünet után, míg gondolkodott, Kissinger így folytatta…. „A nagy orosz medve és a kínai kuli felébred félálmából, és akkor kell Izraelnek küzdenie minden erejével és fegyverével, hogy annyi ARABOT MEGÖLJÖN, amennyit csak tud. Remélhetőleg, ha minden jól megy, a fél Közel-Kelet Izraelé lesz. …Ne felejtsük, hogy az Egyesült Államok rendelkezik a legjobb fegyverekkel, olyanokkal is, ami senki másnak nincs, és be fogjuk dobni azokat a fegyvereket, ha eljön a megfelelő idő.” Nem Putyintól kell félni..hanem a Jóbarát elvtárstól.
Akitlosz
2014. november 03. 23:31
Mitől? Miért? Minek? Reméljük, hogy nem, mert rémes lenne a cionista világuralom! "A NATO tovább működött, egyfajta honvédelemként." a frászt, a NATO agresszív katonai szervezet, amelyik csak támad, eddig még sohasem védett semmiféle hont. A NATO csupán Amerikai világuralmi céljainak egyik fő eszköze. "Az orosz védelmi költségvetés növelése és az új fegyverek hadrendbe állítása viszont nem szimuláció." A NATO tagállamok katonai költségvetése 15-ször akkora, mint Oroszországé. Mégis hogy be vannak szarva a náluk tizenötször kevésbé militáns országtól! :-) "Egyszerűen nem képzelhető el, hogy az USA nukleáris fegyvereket vetne be, ha Oroszország megszállná Észtországot." Ez így van. Ezért is megalapozatlan a kisebb NATO tagállamok reménye arra, hogy nem kell magukat megvédeniük, mert majd a a NATO megvédi őket. Nem fogja. Amerika nem fog háborúba keveredni Oroszországgal még a NATO tagállam Észtországért sem. Mégpedig azért nem, mert ma egyetlen ország van a Földön, amelyik bármikor el tudná pusztítani Amerikát és ez az ország Oroszország, így jobb nem túlzottan kötekedni vele. "Míg Putyin erőpolitikája a valóságosnál erősebbnek láttatja Oroszországot, addig Obama politikája alulbecsüli azt." „Oroszország sosem volt olyan erős, mint amilyen lenni szeretett volna, és sosem annyira gyenge, mint azt gondolják." – Vlagyimir Putyin
1120
2014. november 03. 22:05
"...ha a béke megőrzendő, akkor azt valakinek tényleg meg kell őriznie." Ez így van, úgyhogy HAGYJATOK MINKET BÉKÉN!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!