Gólyatábori erőszak: félmilliót fizet a Class FM a poénkodásért

2014. november 27. 08:48

Az ELTE gólyatáborban elkövetett nemi erőszakon viccelődtek, azt elbagatellizálták a Class FM műsorvezetői, ezért a médiahatóság ötszázezer forintos bírságot szabott ki a rádióra.

2014. november 27. 08:48

A Médiatanács szerint megsértették az emberi méltóságot a Class FM műsorvezetői, mikor a gólyatábori erőszak kapcsán poénkodtak a Morning Show című reggeli műsorban. A rádiónak ötszázezer forintos bírságot kell fizetnie, valamint a műsorban fel kell olvasni és online is közzé kell tenni az elmarasztaló közleményt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette, hogy a Class FM szeptember 1-jei Morning Show című reggeli műsorában a műsorvezetők egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról a mindenkit egyenlően megillető emberi méltóság jogát figyelmen kívül hagyva beszélgettek. A műsorban elhangzottak terjedelmes része a folytonos viccelődés révén az eseményt alapvetően elbagatellizálta. A műsorvezetők nem a kellő körültekintéssel dolgozták fel a hírt, magát a szexuális bűncselekményt tüntették fel jelentéktelen színben, ami sérti az emberi méltósághoz való jogot.

A Médiatanács kedden meghozott határozatában leszögezi: emberi méltóság azáltal sérül, ha rádióhallgatók olyan véleményeket hallanak, amely azt sugalmazza, hogy az ehhez fűződő jog nem lenne egyenlő mindenkire nézve, nem érvényesülne általánosan és bizonyos esetekben nem lenne korlátozhatatlan. A műsor vidám, kötekedős alaphangulata eleve nehezen tekinthető alkalmasnak a téma emberi méltóságot tiszteletben tartó bemutatására, a műsorvezetők pedig szinte természetesnek, elkerülhetetlennek, olykor pedig szinte vonzónak beállítva beszéltek a bűncselekményről, illetve a gólyatáborokban előálló hasonló helyzetekről. Így az emberi méltóság tiszteletben tartásával ellentétes irányú üzenetet közvetítettek a társadalom egésze felé is, és nem pusztán a konkrét áldozat érzéseit sértették meg. A műsorvezetők ezáltal az elkövetett bűncselekmény súlyát óhatatlanul csökkentették, noha a beszélgetés során számos alkalommal kinyilvánították elítélő véleményüket is, és bár az egyes szövegrészek önmagukban, a szövegkörnyezetükből kiemelve nem minősíthetőek jogsértőnek, de az elhangzottak összességében megsértették az emberi méltósághoz való jogot – olvasható az NMHH közleményében.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2014. november 27. 13:43
Kukoricára nem kellett térdepelniük?
Csigorin
2014. november 27. 10:10
MAr megint egy hir, amibol a dolgozo megtudja azt ami ra tartozik: semmit. MIT mondtak konkretan??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!