Titokban is támogatja az állam a focit

2014. december 16. 14:59

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot, ami átláthatatlanná teszi a sportági szakszövetségek pl. az MLSZ pénzügyeit, működéseit. A javaslatról már ma dönt a Parlament.

2014. december 16. 14:59
Hidvégi Fanny

Az információszabadságot korlátozó törvényjavaslat indokolása két dologról árulkodik. Egyrészt arról, hogy a kormány az aktuális ügy céljának megfelelően értelmezi a jogszabályi kereteket. Az indoklás egyik megállapítása ugyanis az, hogy a sportági szakszövetségek civil szervezetként működnek, ezért nem indokolt az, hogy alanyi alapon az információszabadság törvény vonatkozzon rájuk. Elég valószínűtlen, hogy Varga Mihály hasonló érvelés alkalmazna a Norvég Alappal kapcsolatban.

Másrészt az is kiderül, hogy mint oly sokszor, a kormány teljesen félreérti általában az alapjogok és ebben az esetben az információszabadság rendeltetését és jogi működési mechanizmusait. „Jelen Javaslat természetesen nem zárja ki, hogy egyes tevékenységgel kapcsolatosan, különös jogszabályi előírás nevesítsen információkezelési kötelezettséget а sportszövetség számára”- szól az indoklás. Ez a megjegyzés tökéletesen ellentétes a közérdekű adatok megszerzéséhez és terjesztéséhez fűződő alapjog logikájával. Az információszabadság nem egy korlátozhatatlan alapjog, de a közérdekű adatok nyilvánossága a főszabály és csak kivételes esetekben lehet ez alól kivételt megállapítani, nem pedig fordítva.

Álláspontunk szerint a törvényjavaslat aránytalanul korlátozza az információszabadságot és a szabály parlamenti elfogadása esetén a köztársasági elnöknek alkotmányossági vétóval kellene élnie és aláírás helyett az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. december 16. 17:08
Az állampárt retteg az átláthatóságtól,vajon miért??
gandras
2014. december 16. 15:57
most olvastam valahol a fradi költségvetésének összetételét. kb. 3 milliárd bevétel, amiből csak 1 milliárd, ami nem direkt állami, de annak a nagy része is állami cégek szponzorációja...
ormányos csillós
2014. december 16. 15:57
Két zsidó ül a hajón velem szemben. Valami rákényszerít, a most bennem forrongó tűnődések a zsidóság szerepéről, hogy erősen nézzem őket, s megállapítsam a lényüket. Az egyik lehet 62 éves, a másik 36. Lehetnek apa és fiú is, bár a mi gyakorlatlan, keresztyén szemünknek minden két zsidóban van annyi hasonlóság, amennyit ritkán látni ker. családtagok közt. Orruk, fülük nagy, szájuk furcsa, alsó ajkuk előredagad; olyan száj, amelyet mindig undorral láttam, úgy hogy el kellett fordítani róla a szemem. Hányásinger támadt a torkomban ettől a szájtól s mivel ösztönszerűleg mindig védekeztem attól, hogy a kellemetlen képzetekkel, halál, betegség, undor dolgaival foglalkozzam, nem is tudnám, miért: de most rájöttem, a megfigyelés erőszakja alatt, hogy ez az undor erotikus. Ez a száj erotikus tapadást ígér, s ez homosexuális iszonyt kelt. Szemük apró s olyan szem, amit folyton csipásnak látunk. Vastag szemöldök, középen kettős ránc. Óriási áll a fiatalnál, az öregnél viszont korcs, degenerált kiscsontú áll a lefittyent ajak alatt. A fiatal nagy álla miatt olyan pofoncsapott fej, az öreg pedig egy kis vakarcs héjafej. /.../ Nem éreztem soha külön szagát a zsidónak, de nem hiszem, hogy ne volna szaguk: faji szag, ami nekik nyilván izgató s kellemes, és más fajra izgatóan félelmes. Bűzös jelenség ez a két test. Kell, hogy valami penetráns szag jöjjön ki belőlük. Másképp nem érteni azt a gyorsan előálló fizikai rosszullétet, ami elfog a zsidók közt. Mikor a Szovjetházban voltam, ugyanolyan émelyítő hányásinger fogott el, mint mikor egyszer-kétszer a zsinagógában néztem őket, vagy egyáltalán nagy tömeg zsidót éreztem meg egy tömegben magam körül. /.../ A zsidó azonnal, egyénileg s rögtön, ebben a percben érvényesülni akar. Várakozás nélkül, türelem nélkül, beosztás nélkül rögtön, mindent, mohón akar bekapni. Nincs ideje ideálokért, eszmékért, ábrándért dolgozni, nincs ideje várni, tűrni, nélkülözni: ő amit rögtön meg tud csinálni, azt rögtön meg is csinálja. Vadul, nyersen, mindenki rovására, tele akarja szívni magát, felfúvódni, élvezni, kiélni, kéjelegni, tobzódni, hányásig zabálni és felpuffadásig uralkodni. /.../ Azt mondta egy csaknem százéves paraszt nekem a millenium évében: ,,aki nem tud tűrni, nem fog uralkodni". A zsidóság, míg tűrni meg nem tanul ideálokért, távoli célért: addig nem fog az idegen fajú néptömegen uralkodni. A zsidóság a saját faji céljaiért igen, azért tudott tűrni. Csaknem két teljes ezredévet élt át idegen fajok közt szétszórva, és nem olvadt be, nem tűnt el: fenntartotta magát a jövőre, az egész világon, a világ minden népén való uralkodásra. Ma úgy látszik, mintha megjött volna az alkalom, az ezredéves álom beteljesedésére: s mikor megjött az idő, kitűnik a cél hiábavalósága. Idegen faj idegen fajon nem uralkodhatik. Azt leigázhatja, lenyűgözheti, kiszipolyozhatja, de nem lesz vezetője." (Móricz Zsigmond: Naplójegyzetek, 1919. Bp, 2006., 177-186. o.)
antioxi
2014. december 16. 15:51
Hidvégi F.! Ne lógnátok a vén csirkefogó spekuláns zsidó György Soros fonnyadt pénzes zacskóján, hitelesebbek lennétek valamivel. De mivel ott lógtok, nem vagytok hitelesek. Egyáltalán nem vagytok hitelesek, dumálhattok bármit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!