Az LMP jogi úton lép fel a földadót kivető önkormányzatokkal szemben

2015. január 29. 11:43

Amellett, hogy az LMP eleve hibás elképzelésnek tartja a földadó intézményét, úgy vélik, az annak lehetőségével élő önkormányzatok ráadásul jogellenes módon alkalmazzák a jogszabályt. Sallai R. Benedek sajtótájékoztatóján elmondta, a párt jogi eszközökkel fog fellépni a jogsértő példák ellen, továbbá emlékeztetett a kormány korábbi álláspontjára.

2015. január 29. 11:43

Az LMP jogi lépéseket tesz azon önkormányzatokkal szemben, amelyek élnek a kormány által biztosított „hibás eszközzel”, vagyis a földadó kivetésével – mondta Sallai R. Benedek csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint a lehetőséggel eddig élő kilenc település jogszabálysértően vetett ki földadót, a települési adóval a termelőket, vállalkozókat is sújtanák, holott az adóztatásukat a helyi adókról szóló törvény nem teszi lehetővé. 

Sallai R. Benedek közölte: a szektor szereplői közül földadót jogszabályszerűen egyedül a tulajdonosokra lehetne kivetni, abból azonban a helyhatóságoknak nem származna jelentős bevételük, csupán a kis területtel rendelkezők ellehetetlenítésére lenne alkalmas, akik kénytelenek lennének megválni földjeiktől.

Az ellenzéki politikus kijelentette: a földadót hibás eszköznek tartja, amely nem alkalmas az önkormányzatok finanszírozására, csupán a birtokpolitika befolyásolásának eszköze lehetne.

Emlékeztetett Fazekas Sándor agrárminiszter 2012-es nyilatkozatára, aki akkor azt mondta: a kormány nem osztja a földadóról szóló elképzeléseket, mert az szerintük csak arra lenne jó, hogy a kis területtel rendelkező magyar földtulajdonosok tömegeitől néhány nagy befektető felvásárolja a földek nagy részét.  

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. január 29. 12:01
"Nimfea Természetvédelmi Egyesületben tevékenykedett. " Ökotársak az év fájában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!