Zöldombudsman: Vonják vissza a napelemre kivetett termékdíjat!

2015. január 12. 16:08

Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese törvénymódosítást kezdeményez, hogy ne kelljen termékdíjat fizetni a napelemek után.

2015. január 12. 16:08

Törvénymódosítást kezdeményez a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes azért, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után ne kelljen termékdíjat fizetni.

Szabó Marcel hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény célja a preambulum szerint, hogy járuljon hozzá a környezetszennyezés megelőzéséhez, csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzéséhez. 

A január elsejétől hatályos, módosított törvény első melléklete alapján a napelemek és a szélerőművekben használt generátorok, valamint vezérlőegységek is termékdíjkötelesek, annak ellenére, hogy ezek az eszközök kiemelten hozzájárulnak a törvény deklarált céljainak teljesüléséhez – írta a jövő nemzedékek szószólója.

Hozzátette: a megújuló energiatermelés eszközeinek díjjal terhelése „nyilvánvalóan ellentétes” a Magyarország megújuló energiahasznosítási cselekvési tervébe foglalt célkitűzésekkel, valamint rontja a támogató és ösztönző intézkedések hatásosságát.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség vasárnap tette közzé a honlapján, hogy januártól minden napelem után kilónként 114 forint környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni, ami – számításaik szerint – mintegy 2000-2500 forintos modulonkénti áremelést jelent. Közleményük szerint ez azért is érthetetlen, mert a napelemek fő összetevői mind újrahasznosíthatók.

A napelemekre kivetett termékdíj visszavonását követelte korábban az LMP, az Együtt, a PM, a Jobbik és a DK.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. január 13. 08:31
Szakértő kormányunk újra akcióban....
gudmen
2015. január 13. 02:38
az a kisebbik baj, hogy az utolso bört is le akarják nyuzni rolunk..hoznék is áldozatot és sok jobb oldali érzelmü de akár liberális honfitársam is... de az, hogy ebben az országban lényegi történésekben semmi sem változik függetlenül attol milyen kormány van hatalmon az vérlázito... ahogy hunvald ellopta fél kerületet..vagy jászságbol éppen csak felérkezö és megmelegedö hagyo miki...ugy most rogán anti lopja el az ingatlanokat és panamázik orrvérzésig... "430 millió forintért árulják most a piacon azt az ingatlant, amelyet a Rogán Antal vezette önkormányzat 51,5 millióért adott el egy kft.-nek, amely még csak nem is volt korábban a bérlője az üzlethelyiségnek. Nyolcszor annyiért árulnak most egy Sas utcai ingatlant, mint amennyiért a belvárosi önkormányzat eladta azt – írja az Index.hu az LMP blogbejegyzésére hivatkozva. A Sas utca 17. alatti 310 négyzetméteres üzlethelyiséget egy Lázár és Fia kft. nevű cég vette meg (amely azóta CBA L. és F. kft. lett), és 2011-ben, amikor az önkormányzat el akarta adni, ez a cég volt jogosult az elővásárlásra, amely nyomán a 73 millió forintra becsült ingatlan árából még 30 százalékos kedvezményt is adtak, vagyis 2011-ben 51,5 millióért adta el az akkor még Rogán Antal vezette főváros az ingatlant." ettöl aljasabb elit van valahol europában? ez már nem a balkán...ez közép-afrika..vagy latin-amerika legsötétebb zugaira emlékeztet.
Zsolt75
2015. január 13. 00:15
Ez ellen volt nagy, Unióellenes háborgás? https://napelemblog.wordpress.com/2014/11/13/kinai-napelem-import-korlatozasa/
SwordFish
2015. január 12. 20:41
Az, hogy a zöld energiát adóztatja a kormány, egy újabb ostoba adóval, számomra érthetetlen. A környezetszennyező anyagok használatának abbahagyására kell késztetni a vállalatokat, kivéve persze ha a pénzbeszedés a cél, mert ezzel nem a környezetszennyezés csökken, hanem csak kitalált a kormány még egy plusz adót. Az, hogy mennyire nem normális dolog ez, jelzi, hogy a Jobbik is tiltakozik ellene. Szebb jövőt Magyarországnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!