Ismét koszovóiakat fogtak a Keletiben

2015. február 08. 20:04

Egyre több feltehetően koszovói állampolgár marad le a Nyugat-Európába induló vonatáról Budapesten, miután a rendőrség ellenőrzi és előállítja őket. A jórészt kisgyermekes albánok a szükséges beutazási okmányok hiányában tartózkodnak Magyarországon. Tudósításunk.

2015. február 08. 20:04
Lándori Tamás

Vasárnap is több, feltételezhetően koszovói állampolgárságú személyt állított elő a készenléti rendőrség a Keleti pályaudvaron, miután érvényes tartózkodásra jogosító okmányok hiányában próbáltak felszállni a Münchenbe tartó Railjet-szerelvények egyikére.

Rendőrök a peron végén
Rendőrök a peron végén

Az egyenruhások a peron két végén sorakoztak fel, illetve a szerelvényt is többször végigjárták. Az érkező utasoknak csak egy részét állították meg a peronra menet. A műveletet irányító főhadnagy tudósítónk kérdésére elmondta, nem ellenőrizhetnek mindenkit, aki a vonathoz igyekszik, mert akkor sokan késnék azt le emiatt. Ehelyett szúrópróbaszerűen választják ki, kit vizsgálnak meg, és ebben „a rutin és a megérzés” segít.

A rendőrtiszt azt is elárulta, hogy az eljárás „ügygazdája” a BÁH, azaz a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, tehát „ők a főnökök ebben az ügyben”, az ő utasításaik szerint járnak el.

Azokat, akiknél nincsenek meg a szükséges okmányok, a pályaudvar egyik kisebb váróterméből rögtönzött előállító helyiségben helyezik el. Az erről készült felvételen látható, hogy nagyrészt kisgyermekes családok vágtak neki Nyugat-Európának.

A Mandiner tudósítója a pályaudvar egyéb részein, az utcán és a közeli gyorsétteremben is találkozott albánul beszélő, vélhetően koszovói férfiakkal, azonban egyikük sem beszélt sem angolul, sem németül, és egyébként is jelezték, hogy nem akarnak nyilatkozni. Többségük azt állította magáról, hogy olasz vagy szlovén.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2015. február 09. 06:59
Ezt a sok hatekony rendort mi a kurva eletert nem vezenylik delre a hatarra??? A nyugati szakaszra meg tegyek at delrol a kutyautoket.
indiáner
2015. február 09. 02:08
Ez valami szervezett dolog a szokásoson túl. Az nem véletlen, hogy hirtelen ennyien felkerekedtek. Lehet, hogy fizettek nekik: Kirándultok egyet, az pedig, hogy nekünk ez miért jó, titeket ne érdekeljen.
Riwen
2015. február 08. 23:53
Remélem, hogy feltették őket a Balkánra induló vonatra.
emhem
2015. február 08. 23:30
valaki magyarázza már el nekem, hogy mitől lett egyszeriben ennyi koszovói a mandineren
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!