Brüsszelben bukhat el az olcsó otthoni pálinkafőzés

2015. március 09. 08:34

Az otthoni pálinkafőzésre januártól bevezetett ezerforintos átalányadó sem felel meg az uniós jognak az Európai Bizottság szerint, ezért újabb kötelezettségszegési eljárás indult az ügyben Magyarország ellen. Egy szakértő azt mondta a Magyar Nemzetnek: az ezerforintos átalányadót hetvenezer forint fölé emelhetik, ha az Európai Bíróság korábbi döntéséhez hasonlóan ítél.

2015. március 09. 08:34

Már nem teljesen adómentes az otthoni pálinkafőzés, de így is kedvezményes: január óta ezerforintos átalányadó megfizetése mellett lehet évente 86 liter pálinkát főzni. Az Európai Bizottság szerint azonban ez sem felel meg az uniós követelményeknek, ezért újabb kötelezettségszegési eljárást indított.

Deák László, a PWC tanácsadó társaság cégtársa a Magyar Nemzetnek azt mondta: ha a Bizottság kitart álláspontja mellett és az Európai Bíróság korábbi döntésének megfelelően ítél, akkor akár 71 ezer forintra is emelkedhet a mostani ezerforintos átalányadó. 

Szakmai szereplők szerint a pálinkára a görög ouzo adókedvezményéhez hasonló szabályokat lehetne bevezetni: ott az ötven százalékos jövedéki adó-kedvezmény nem csak az otthoni főzésre, hanem a kereskedelmi forgalomra és a bérfőzetésre is vonatkozik.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. március 09. 10:31
"Szakmai szereplők szerint..." Nyilvánvalóan ellenérdekeltek magyarázzák, hogy miért nem jó az ahogy most van, miért van igaza az EU-nak, és a megoldás az lenne, ha a házi főzés adóját felemelnék, az övékét pedig lecsökkentenék azonos szintre. Ha ilyen háttérsegítséggel tárgyalnak az "illetékesek", akkor valószínűleg a "szakmai szereplőknek" lesz igazuk.
Bácskai Bicska
2015. március 09. 10:11
Előbb tiltsák be a spanyol bikaviadalokat, a pacsirtákat zabáló franciákat húzzák lámpavasra, az ínyenc – fecskék fejét leharapó – olaszokat meg állítsák falhoz, és akkor következhetnek az évente hobbiból delfinek ezreit lemészároló dánok, a nyers, élő hal máját szürcsölő skandinávok, meg az összes náció, aki ketrecben tengődő tyúkok millióit tömi magába, nagyipari szinten. Nem folytatom, lenne még példám, elhihetik. Nem akarnám az európai zsenge szívüket megannyi szomorú ténnyel facsarni. A rendteremtéshez adott a pálya. Talán nem Magyarországon kéne kezdeni. A francia százéves korhadt fészerekben érlelődő penészes sajtok, meg a rothadó spanyol falusi sonkák, szalámik is megérnének egy misét. Ilyenkor köszönöm, hogy Szerbia nem része az uniónak. Mire meg belépnénk, be is fog dögleni a közösség. Pont a szőrözős bürokráciájuk miatt. Csupa dologtalan aktatologató.
liberálzöld.
2015. március 09. 09:01
Kit érdekel? 1910 óta főzi feketén a családom. Főztük az I. vh, a Tanácsköztársaság, a 29-33-as világválság, a Horthy-korszak, II.VH, a szocializmus, a rendszerváltás és az legújabb új világ alatt is. Mindig dugiban, soha sem adóztunk utána. És ezután is főzzük és dugiban. Nekem is van főzőm. Maszek gyártmány, de qrva jó! Én ugyan felhagytam a dologgal, de így idősödvén felelevenítettem a régi hagyományokat. Sajnálom, de ez nálunk olyan tradíció, mint a dunántúli verbunk.
vigyor
2015. március 09. 08:52
...nyaljanak sót Brüsszelben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!