Így zajlik a banki elszámolás és a forintosítás

2015. március 03. 14:42

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a jegybank honlapján elérhető külön felületen tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb tudnivalóiról, részleteiről.

2015. március 03. 14:42

A pénzügyi intézmények 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni a devizahitel-szerződésekben tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel, kamatokkal és költségekkel, és szintén e fordulónappal kell átváltaniuk forintra a fennmaradó tartozást. A bankoknak ezen a héten kell megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel, az érintetteknek április 30-ig meg kell kapniuk a tájékoztató levelet az elszámolás és forintosítás részleteiről.

Forint alapú vagy deviza (devizában nyilvántartott és devizában törlesztett) kölcsönt felvevőknek az elszámolást a pénzügyi szolgáltató 2015. augusztus 1. napja és 2015. szeptember 30. napja között köteles postára adni.

Az MNB 12 oldalas, Pénzügyi Navigátor című online kiadványában egyebek mellett ismerteti, hogy az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek és 2009. július 26. napját követően rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződéssel.

Tájékoztatást adnak arról, hogy milyen határidők érvényesek, milyen árfolyamon váltják át a devizahiteleket forintra, lesznek-e költségei az adósoknak akár az elszámolásból, akár a forintosításból, illetve, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra a fogyasztókra, akik éltek az árfolyamgát lehetőségével. Az MNB emellett részletesen ismerteti a panasztétel szabályait, vagyis, hogy mit tehetnek azok, akik nem értenek egyet akár az elszámolás, akár az átváltás eredményével.

A tájékoztató honlap az alábbi címen érhető el.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2015. március 03. 23:17
Add vissza azt a Swiftet, aztán járj gyalog, öcsi.
Habony Gucci
2015. március 03. 23:10
Kérem ebből a csapdából kiút egyedül az árfolyamkockázat tisztességtelenségének a szerződés teljes érvénytelenségét kérelmező perbeli megoldása. Tévednek, ha a bírói társadalmat azonosítják a Kúriával vagy az Önök bírósági hivatalával. Mindig lesznek a jogászi esküt megtartó ítélkezők, akik meg fogják bontani az Önök cinikus jogalkotási céljait. És lesznek ügyvédek akik szemben mennek az Önök igazságszolgáltató hatalmi ágával és annak "fősodor" vonalával. Én magam összeállítottam egy olyan bizonyítási csomagot, mely az árfolyamkockázat tisztességtelenségének, ezzel a szerződés teljes érvénytelenségének perbeni bizonyítását eredményezheti. Európai Unió Bírósága előtt C-312/14 számú ügyben is tovább viszem az árfolyamkockázat ügyét. Európai Parlament előtt iktatott petíciónk a deviza alapú hitelezés és adósrabszolgaság ellen elintézés alatt áll. Többi www.civilkontroll.com/dr-kriston-devizaforintositas-a-rablo-forinthitelrol/
Habony Gucci
2015. március 03. 23:09
Nemzetgazdasági miniszter egyszerűen félrevezeti a közvéleményt akkor, amikor a Kúriának a Kormány kezeit megkötő 6/2013 PJE határozatára utal (ez az alacsonyabb kamat ellenében az árfolyamkockázat adós általi egyoldalú viselésének doktrínája), ugyanakkor a miniszter elhallgatja a Kúria 2/2014 PJE határozatának 1. pontját, amely a nem megfelelő (nem világos, nem érthető, a kockázat egészének viselésére nem kiterjedő) tájékoztatás és ennek adós általi perbeni bizonyítása esetén a szerződés részben vagy egészében érvénytelen. Miniszter úr vajon erre miért nem hoztak devizatörvényt? Azért mert Önök a bankok oldalán avatkoztak be a fogyasztóvédelmi jogvitába. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Habony Gucci
2015. március 03. 23:07
Most jön a lényeg!!!!!!!!!!!!!! Deviza alapú hitelezés lényegében a az adósokkal kötött kölcsönszerződésnek tudtuk és beleegyezésük nélkül az FX-swap devizapiacra történt kivitele, ahol az ügyfél javára, de tudta nélkül nyitott deviza-nyilvántartású tőkeszámlával végzett műveletek révén állítottak elő devizát, és azt elcserélték forintra és ezt hitelezték ki. A devizaforintosítás lényegében a deviza swap fedezeti ügyleteik lezárása, melyhez devizára van szükség és ezt most az MNB tenderen szerzik be. Devizaforintosítás a "nagy csalás" állami asszisztenciájával zajlik. A bankok által megkötött FX-swap fedezeti ügyletek éppen a devizaforrás likviditás biztosítására és árfolyamkockázata kezelésére szolgáltak, ezért amit árfolyamkockázat (árfolyam-különbözet) címén az adósoktól követelnek az nem más már mint a "nagy biznisz" forintban képződött árfolyamnyereségének realizálása devizában és ez zajlik most devizaforintosítás címén. Csakhogy a tőkepiaci szabályok szerint a bankoknak el kellene számolnia a deviza tőkeszámlánkkal végzett gazdasági eredményekről, de erről a tőkepiaci rezsim kikerülésével a bankok hallgatnak. A piszkos árfolyamüzletnek nincsen állami gazdája, csak cinkosai, akik hallgatnak. A bankok most veszik ki az extraprofitjukat, amit álságos árfolyamrés, egyoldalú kamatemelés jóváírásával az állam a kedélyek csillapítására kicsit lefölözött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!