Alkotmányellenesnek találják a Quaestor-kármentést

2015. április 14. 15:34

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége szerint a kárrendezés egyedi módja indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést eredményez a mind időben, mind jogalapban azonos problémával küzdő más károsultakhoz képest, ezért a törvényt alkotmányellenesnek tartják.

2015. április 14. 15:34

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint alkotmányellenes a Quaestor-kötvény károsultjainak egyedi kártalanításáról szóló törvény, amelyet kedden fogadott el a parlament. Dióslaki Gábor, a szervezet elnöke az MTI-nek kifejtette: véleménye szerint hiányzik a közérdek a rendelkezésből, amely egy konkrétan nevesített, magánkibocsátású tőkepiaci termékre vonatkozóan ír elő egyedi megkülönböztetést a kárrendezési folyamatban.

A kárrendezést egy erre általános felhatalmazással rendelkező szervezetnek (Beva) az általános szabályok szerinti eljárásban kell intéznie, miközben a kártérítési összegben jelentős különbség van a többi hasonló értékpapírhoz és károsulthoz viszonyítva. Dióslaki Gábor szerint a kárrendezés egyedi módja indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést eredményez a mind időben, mind jogalapban azonos problémával küzdő más károsultakhoz képest, így ellentétes a jogállami jogbiztonság és egyenlőség elvével.

A Tebész elnöke hozzáfűzte: nem a 30 millió forintos kártalanítási összeget kifogásolja, az érdekvédelmi szervezet üdvözölné, ha minden megkárosított befektetőre ez vonatkozna. Megjegyezte azt is: nem lenne meglepve, ha a most elfogadott törvény miatt egy Buda-Cash károsult az Alkotmánybírósághoz fordulna.

Az Országgyűlés kedden megszavazta a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító törvényt. A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának felállítását, amely - a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt - 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. A kártalanítási alap irányítását a Beva igazgatósága végzi.

A károsultaknak május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kárrendezést. Ha a kérelem megfelel a kárrendezés követelményeinek, az alap tájékoztatást ad erről a jogosultnak, és e tájékoztatást követő 30 napon belül fizet. A törvény hatálya a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények ügyleteire terjed ki.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barbar
2015. április 15. 06:54
Az 1945-ben megszűnt Magyar-Olasz Bank (a Magyar Állam mindenkori garanciát vállalt a bent lévő betétek visszafizetéséért - betétkönyv hátlapon olvasható) mégis az összes bíróság elutasította a bent lévő összeg kifizetését, mert a bent lévő arany korona "elértéktelenedett, a betétkönyvnek eszmei értéke" van indoklással. Csak hogy az arany nem értéktelenedett el a mai napig... A történet ugyanaz, mint a Quaestor esetében. A Magyar-Olasz Bank egyik napról a másikra megszűnt. Ezeket az embereket ki fogja kárpótolni? Szerintem a lavina elindult...Sok embert fog magával sodorni.
liberálzöld.
2015. április 14. 19:55
A kérdés roppant egyszerű: mi a különbség a Quaestor károsult, meg az összes többi bróker kárpult között? Ha erre megtaláljuk az igaz választ, akkor mindenre azonnal választ kapunk.
cutcopy
2015. április 14. 17:02
"nem a 30 millió forintos kártalanítási összeget kifogásolja, az érdekvédelmi szervezet üdvözölné, ha minden megkárosított befektetőre ez vonatkozna" Ja, a Globex, Baumag, Postabank és Hajdú-bét károsultaknak meg elégedjenek az akkori szoci kormányok minekmentoda típusú válaszával..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!