NFM: Nem zárkózik el a kormányzat a trafiktörvény módosításától

2015. április 29. 16:26

Módosítja a trafiktörvényt a kormány, ha bebizonyosodik, hogy a kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között. A tárca azonban arról még nem tud, hogy miért fóliáznak a boltok: a ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től várnak tájékoztatást.

2015. április 29. 16:26

A kormányzat kész kezdeményezni a trafiktörvény módosítását, ha bebizonyosodik, hogy a kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére szerdán.

Az NFM írásos válasza szerint amennyiben bizonyítást nyer, hogy a tragikus kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között, a kormányzat a trafikosok védelme érdekében kész kezdeményezni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény dohányboltra vonatkozó rendelkezésének mielőbbi módosítását az Országgyűlésnél.

A tárca közlése szerint arról, hogy miért alkalmazzák a trafikok a kirakatok lefóliázását, jogszabály vagy ajánlás írja-e ezt elő, illetékességből az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. fog tájékoztatni. A törvény értelmező rendelkezései szerint a dohánybolt olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.

A törvény szerint a dohánybolt külső felületén semmilyen olyan kép, látvány vagy szöveg nem jeleníthető meg, amely dohánytermékre, dohányterméket kiegészítő termékre, illetve dohányzásra utal.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. április 29. 18:09
Ahhoz is fűződik érdek, hogy ne lehessen túl könnyedén dohányhoz jutni - a fóliázott, 18 éven felülieknek jelzés, már kb. olyan minta szexboltba kellene belépned, ami hát elég gáz. Ugyanakkor, évente kb. 30 ezer felnőtt honfitársunk szenved kínhalált a tüdőráktól, amiknek ugyebár főleg a dohány a gyilkosa. Ha a fólia és más macera csak 1%-kal járul hozzá a dohányzás és ebből fakadóan tüdőrák csökkenéséhez, akkor már 300 embert mentettünk meg. Sajnos ilyen dologra kevesen gondolnak.
Vadjoe
2015. április 29. 17:22
Szerintem nem az a lényeg, hogy ne láthassák a dohányterméket, inkább hogy ne tehessék a kirakatba. Azt valahogy másképp kellene szabályozni, ha egyáltalán szabályozni kell.
radical
2015. április 29. 17:10
Nem tudja a tárca hogy miért fóliáznak?Ennyire idióták dolgoznak ott? Miért mit csináljon?Már eleve egy elmebeteg ötlet hogy ne lehessen látni a dohányterméket amikor kivan írva nagy betűkkel hogy dohánybolt! Teljesen egyértelmű hogy a lány azért halt meg mert a rablógyilkos becsukta maga után az ajtót és nem lehetett belátni a boltba!Esélye sem volt :( Pedig állítólag még majd egy órát élt szegény lány...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!