Tóbiás: Az MSZP nélkül nem lehetett volna megteremteni a demokrácia intézményeit

2015. május 27. 19:38

Horn Gyula pártelnökké választásának 25. évfordulója apropóján konferenciát tartott az MSZP, ahol a jelenlegi pártelnök Tóbiás József nem csak arról beszélt, hogy Horn Gyulán és társain kívül senki nem volt olyan bátor 1989-ben, hogy hitet tegyen az az európai Magyarország megteremtése mellett, hanem arról is, hogy szerinte a szabadság, a jog, a demokrácia intézményeit és működését Magyarországon a Magyar Szocialista Párt nélkül nem lehetett volna megteremteni.

2015. május 27. 19:38

A rendszerváltás ideái mostanra nem elvesztek, csak látható módon meggyengültek – hangoztatta Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke azon a szerdai budapesti konferencián, amelyen arra emlékeztek, hogy éppen negyedszázada választották pártelnökké Horn Gyulát. „A szabadság, a jog, a demokrácia intézményeit és működését Magyarországon a Magyar Szocialista Párt nélkül nem lehetett volna megteremteni” – mondta Tóbiás József, hozzátéve: nemcsak Horn Gyula öröksége okán, de az MSZP értékeiből adódóan is hitet kell tenni az európaiság, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett. 

Senki nem volt olyan bátor 1989-ben, hogy hitet tegyen az euroatlanti integráció, a NATO-csatlakozás és az európai Magyarország megteremtése mellett, mint ő és a társai – jegyezte meg a politikus, aki arra is kitért, hogy az egykori pártelnök-miniszterelnök politikai örökségét a szocialista pártnak vállalnia kell a következő években. Mint mondta, egy mélyen baloldali, de a liberális demokráciát természetes alapként kezelő, dialógusokat folytató, a szakmát elismerő, a tömegek szolgálatán alapuló politika lehet csak eredményes. „Nekünk akkor lesz képességünk és lehetőségünk Horn Gyula nyomdokaiba lépve újra rendbe tenni az ország dolgait, ha nem csupán a társadalom ellenfeleként működő kormány és a vele egylényegű, ellenzékinek nevezett szélsőjobboldali párt hibáira mutatunk rá, hanem tömegeket szervezve, összefogva velük, képesek leszünk cselekedni a változásért” – jelentette ki Tóbiás József.

Horn Gyula nélkül nem lett volna története az MSZP-nek” – mondta Szekeres Imre, a párt egykori alelnöke, aki úgy emlékezett Horn Gyulára, mint aki „szabad utat engedett a kezdeményezéseknek, de uralni is akarta őket”, és beengedte a fiatal nemzedéket a párt vezetésébe. Türelmes vezetőként mindig kivárta a cselekvésre alkalmas pillanatot, és tudta azt is, egyedül nem lehet sikeres – emlékezett Szekeres Imre, hozzátéve: a pártelnökség nem állás volt számára, és a politikai pályát nem pusztán karriernek tekintette.

Földes György történész azt emelte ki: Horn Gyula képes volt arra, hogy szociáldemokratává váljon, eközben pedig benne a magyar társadalom jelentős része önmagára ismerhetett. Ugyanakkor – tette hozzá – lényeges szerepe volt a kilencvenes évek gazdasági válságkezelésében, a rendszerváltás lezárásában és az ország euroatlanti integrációra való felkészítésében.

A konferenciát az Internitás Alapítvány, a Reformkörök Alapítvány, a Politikatörténeti Alapítvány, az MSZP Szocialista Platform, az MSZP Nőtagozat, az MSZP Ifjúsági Tagozat, a Societas baloldali ifjúsági mozgalom, valamint a fórumnak helyet adó Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány szervezte.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attila752
2015. május 31. 11:35
Már megint hazudik. ugye? Hol volt az mszp abban az időben? A hülyeségeit tervezgette. Köze sincs a demokráciához! Úgyhogy jobb, ha hallgat. Márpedig meggyőződésem, hogy az mszp-nek semmi köze a Demokráciához! Kormányzásuk idején épp ők akarták rombolni, lebontani a Demokráciát! Úgyhogy elutasítom ezt az írást. Mitöbb a TÖBBSÉG nevében felszólítom, HAGYJÁK ABBA HAZUDOZÁST, MERT BAJOK LESZNEK! Ezt nemcsak én, hanem a TÖBBSÉG üzeni! Nem hagyjuk tovább! ELÉG VOLG!
Vadjoe
2015. május 28. 21:01
Áll egy ifjú élmunkás a réten Kommunista szombatról jött éppen Dúli dúli a réten Dúli,dúli a réten Szobrot képet sematista banda A munka hőse szerepeljen rajta Dúli dúli a réten Dúli,dúli a réten Rohadt büdös kommunista banda Mér nincsenek ezek felakasztva Dúli dúli a réten Dúli,dúli a réten
Bolond Istók
2015. május 28. 15:12
"Az MSZP nélkül nem lehetett volna megteremteni a demokrácia intézményeit" Ne hazudj Tóbiás! A gátlástalan, szégyentelen baloldal Csermanek után egy másik aljas, sunyi dögevőt dicsőít, a tömegbe lövő hazug, gyáva embertelen állatot Horn Gyulát. "A Heti Válasz eredeti dokumentumok segítségével bizonyítja, Horn Gyula valótlanságokat állít a kádári karhatalomba való belépésének körülményeiről, de új megvilágításba kerül a rendszerváltáskori munkája is." http://valasz.hu/itthon/javitott-kiadasok-16536/?cikk_ertekel=1&ertekeles=4/ "Mátai Ottó rendőrparancsnok felsőbb utasításra a Mrx térre, azaz a Nyugati pályaudvarhoz ment, hogy figyelmeztető lövésekkel oszlassa el a tömeget. Ekkor géppisztolyával figyelmeztető sorozatot lőtt az utca kövezetére. A gellert kapott nyomjelzős lövedékek több emelet magasan csapódtak a környező házak falaiba, de egyes feltételezések szerint ekkor több ember is megsérült vagy meghalt. (Szemtanúk tanúvallomása szerint még Horn Gyula - későbbi miniszterelnök, akkor mint egyenruhás tiszt - is a sortűz helyszínén volt. Az erre vonatkozó okmányok 1993. novemberében (Horn Gyula miniszterelnöksége idején) eltűntek a Honvédelmi Minisztérium Központi Irattárából)." http://budapestcity.org/02-tortenet/1956-notuntetes/index-hu.htm
DFK
2015. május 28. 14:36
Az a baj, hogy 90-ben elmaradtak az akasztgatások (az MSZMP felső vezetése) és a teljes lusztráció (a kommunisták teljes politikai és gazdasági jogfosztása).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!