Elutasította az NVB az Együtt bevándorlós népszavazás-kezdeményezését

2015. június 24. 18:32

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együtt alelnöke nyújtott be a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdések alapján. Pápa Levente szerint mégis győztek, mivel „ az NVB kimondta, hogy a nemzeti konzultáció nemzeti inzultáció”.

2015. június 24. 18:32

Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén azoknak a népszavazási kérdéseknek a hitelesítését, amelyeket Pápa Levente, az Együtt – a Korszakváltók Pártja alelnöke nyújtott be a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdések alapján. Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntésekkel tagadta meg az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

 
Pápa Levente június 2-án nyújtotta be a nemzeti konzultáció 6-12. kérdéseit országos népszavazási kérdésként hitelesítésre az NVB-hez. 
 
A vitában Patyi András, az NVB elnöke hangsúlyozta: az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésekor nem arról döntenek, egy kérdés fontos-e, egyetértenek-e vele, alkalmasak-e nemzeti konzultációra, hanem arról, hogy a benyújtott kérdések alkalmasak-e országos népszavazás indítására és lefolytatására. 
 
Patyi András utalt arra is, a kérdések nem a szervező saját kérdései, azokat a kormány a nemzeti konzultáció keretében fogalmazta meg és tette fel, vagyis egy véleménygyűjtő kérdőív kérdéseit tette fel a szervező népszavazási kérdésként, ez pedig a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik. 
 
Az országos népszavazás nem közvélemény-kutatás, hanem az a célja, a kivételes hatalomgyakorlás eszközével a népszuverenitás birtokosa, vagyis a választópolgárok közössége valamely döntést meghozzon, amely az Országgyűlésre, mint jogalkotó szervre kötelező – hívta fel a figyelmet. 
 
Hozzátette: „a kérdések alapvetően a kormány álláspontjának támogatására vagy nem támogatására lettek megfogalmazva”, és nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányulnak, márpedig a jogszabályi előírások alapján és az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a népszavazás tárgyának az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésnek kell lennie. 
 
Az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdések nem egyértelműek. A jogszabály szerint a népszavazási kérdéseket úgy kell megfogalmazni, hogy azokból a jogalkotó számára egyértelműen és közvetlenül következzék, milyen jogszabályt kell alkotnia, itt azonban nem tudható, hogy eredményes népszavazások esetén milyen konkrét jogszabályokat kellene megalkotnia az Országgyűlésnek. A kérdésnek a választópolgárok számára is egyértelműnek kellene lennie, hogy tudják, szavazatukkal milyen konkrét jogszabály megalkotását támogatják, de a feltett kérdések ennek a feltételnek sem felelnek meg.  
 
A népszavazás nem játék – hangsúlyozta az NVB elnöke. 
 
Fábián Adrián, a testület választott tagja a vitában utalt rá, a bevándorlás, menekültügy kérdései nemzetközi szerződésekbe is ütköznek, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. Az NVB ezek alapján mint a hét kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadta. 
 
Az ülés után Pápa Levente az NVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, elégedettek a döntéssel. Az állami berendezkedés független szerve mondta ki, hogy a nemzeti konzultáció kérdései nem alkalmasak arra, hogy a kormány a törvények legitimációjára használja fel – mondta. Hozzátette: az NVB azt is kimondta, a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi szerződések is korlátozzák a kormányt a kérdésben. 
 
„Győztünk, az NVB kimondta, hogy a nemzeti konzultáció nemzeti inzultáció” – összegezte a politikus. Elmondta azt is, bár 15 napjuk lenne jogorvoslat benyújtására a Kúriához, nem fognak élni ezzel a lehetőséggel, mert a céljukat elérték.
 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2015. június 25. 13:06
Persze, te kretén, győztetek... Hofival szólva: á, nem buktatok meg, csupán az ötöshöz még hiányzott négy jegy.
Mich
2015. június 25. 01:57
Megint pofára estek az idióták - amit győzelemként értékelnek...
kjkj945
2015. június 24. 21:34
"A sör nem alkohol, a tészta nem étel, az asszony nem ember, a medve nem játék." A gyüttment nem ért a politikához.
Menhetten
2015. június 24. 21:18
Bármit kapcsolok be, ömlik a bevándorlás téma. Amellett, hogy nem bevándorlók, hanem menekültek, akik halál elől menekülnek, néhány számot leirnék: Államosított Magánnyugdíj vagyon: 2500 Mrd Ft; Paks 2 alulbecsült költsége: 3800 Mrd Ft; Minimum ellopott QUESTOR pénz: 200 Mrd Ft; MNB által ellenőrizetlen alapítványoknak adott pénz: 200 Mrd Ft; Teljes magyar felsőoktatási költségvetés: 130 Mrd; Leállított M4-es autópálya költsége: 120 Mrd Ft; Felcsút stadion költsége: 15 Mrd Ft; Menekültek kezelésére költött pénz: 3.5 Mrd Ft; Ebből az EU fizet:3mrd Ft; Magyarországon 50-100e menekült megy át most egy év alatt; Ennek 90%-a legfeljebb egy-két éjszakát tölt az országban; Magyarország évente 200 (!) menekültnek ad letelepedési engedélyt, a többit (aki nem ment tovább) vissza toloncolják onnan ahonnan jött (ahonnan átlépte a határt); Magyarország pár tucat őrző -képző katonával járul hozza a szír, afgán , ISIS probléma megoldásához , ami a menekült probléma forrása (magyarul semmivel). Magyarország 2500 menekültet lát el intézményekben (EU pénzből) és kitette a megtelt táblát, egyedül Európában . Magyarország egy európai uniós ciklusban 7.000-10.000 milliárd forintos támogatást kap az EU-tól. Minden ebből épül , ebből fejlesztünk, csak ez hajtja a gazdaságot az elmúlt 5 évben, külföldi működőtőke érdemben már nem jön. Efelett van, ha bármilyen nehézségbe ütközik az ország (pl.árvíz, orosz embargó, stb), akkor arra külön pénzt kapunk. Magyarország ezen felül elvárja, hogy kb. 500.000-1 millió magyar tudjon dolgozni az unióban , jobb élet reményében. Százból egy problémából mammutot csinálnak, és működik: - mindenki csak erről beszél - félelem járja át az embereket - van ellenség és nem a kormány az - nem a kormány által okozott gondokról, lopásokról beszélnek - a Jobbiknak kifogják a szelet a vitorlából. Nagyszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!