Közel 10 milliárd forintot kapnak idén a korábban jól gazdálkodó önkormányzatok

2015. október 14. 10:45

Mint ismert, a kormány kárpótolja azokat az önkormányzatokat, amelyek korábban nem halmoztak fel adósságot, így azt rendezni sem kellett. Számukra egy 50 milliárdos fejlesztési keretet hoztak létre, amelyet négy év alatt használhatnak fel az érintett települések.

2015. október 14. 10:45

Az idén 9,5 milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésekre azok a települések, amelyek nem részesültek adósságkonszolidációban – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) önkormányzatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Pogácsás Tibor a sajtótájékoztatón közölte: a települések egyebek mellett belterületi utak, önkormányzati intézmények, temetők, ravatalozók felújítására, építésére, településrendezési terv készítésére, vízrendészeti feladatok elvégzésére és munkahelyteremtésre fordíthatják a forrást. Hozzátette, hogy a pénz kiutalása a pályázó önkormányzatoknak már a jövő héten elkezdődik.

A politikus emlékeztetett arra: a kormány az elmúlt évben döntött arról, hogy 50 milliárd forintos fejlesztési keretet hoz létre azoknak az önkormányzatoknak a számára, amelyek főleg tartozás híján nem részesültek adósságkonszolidációban. Az összeget négy év alatt részletekben használhatják fel az érintett települések – fűzte hozzá. Mindennek nyomán az elmúlt évben 12 milliárd forinthoz jutottak hozzá elsősorban a kétezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú községek. Az idei 9,5 milliárd forintot pedig elsősorban a kétezer lakosnál népesebb önkormányzatok vehetik igénybe – mondta Pogácsás Tibor.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány 2011-ben döntött az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról, és 2014-ig több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. október 14. 10:49
mielőtt feldobnák a talpukat, amiért eddig csakis az alkalmatlan fideszes önkormányzatokat dotálták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!