Felvásárolhatja az AXA hitelrészlegét az OTP

2016. január 15. 17:02

A Reuters információi szerint már több hónapja tárgyal az OTP Bank az AXA Bank Europe magyarországi jelzáloghitel portfóliójának átvételéről. A két bank nem kommentálta a hírt. A Portfolio számításai szerint a felvásárlással ötödével növekedhetne az OTP hazai jelzáloghitel-állománya.

2016. január 15. 17:02

Az OTP Bank tárgyalásokat folytat az AXA Bank Europe magyarországi jelzáloghitel portfóliójának átvételéről – jelentette pénteken pénzügyi forrásokra hivatkozva a Reuters. A megbeszélések állítólag már hónapok óta folynak, és mára végső szakaszukba érkeztek.

Az AXA nem kommentálta a hírt, csak annyit közölt, hogy „amennyiben jelentős változás következik be a banknál, akkor a magyar piac mellett elkötelezett felelősségteljes társaságként hivatalos tájékoztatást fog adni”

Az OTP szintén elzárkózott a hír kommentálásától, de közölte, hogy „a bank folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket”. Az OTP az MTI érdeklődésére is csak annyit közölt, minden lehetséges felvásárlási célpontot megvizsgálnak.

Portfolio: Ötödével nőhet az OTP hazai jelzáloghitel-állománya

A belgiumi székhelyű AXA Bank Europe, a francia AXA biztosító banküzlettel foglalkozó érdekeltsége. Az AXA Bank Europe Hungary 2014-ben 37,8 milliárd forint veszteséget könyvelt el. A Portfolio.hu információi szerint az AXA Bank hazai fióktelepe hat év alatt 108 milliárd forintos veszteséget szenvedett el Magyarországon. A jelentős veszteségek annak köszönhetőek, hogy a bank az átlagnál nagyobb kockázatvállalás mellett nyújtott jelzáloghiteleket korábban, ezért magas nem teljesítési aránnyal küzdött.

A 2014-es év végén az AXA Bank 283 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkezett a Portfolio szerint, aminek a döntő része jelzáloghitel lehet. Az OTP-nek 2015 szeptemberi adatok alapján 1182 milliárd forintos hazai jelzáloghitel-állománya van. Így az AXA hitelállománya az OTP jelzáloghitel-állományának a 24 százalékát teszi ki. A Portfolio számításai szerint az AXA hitelállományának megvásárlásával az OTP mintegy ötödével növelhetné a hazai jelzáloghitel-portfólióját, mivel figyelembe kell venni a devizahiteles elszámolás hatásait.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!