Tóbiás: A választás szabadságáról szól a háromigenes népszavazás

2016. április 08. 18:38

Az MSZP elnöke szerint az elmúlt öt évben a hatalom korlátozta az embereket abban, hogy a saját ügyeiket érintő kérdésekben véleményt mondjanak. A háromigenes népszavazás viszont a választás szabadságról szól majd – véli Tóbiás József.

2016. április 08. 18:38

A választás szabadságáról szól a háromigenes népszavazás, amely annak kifejezése, hogy az emberek nem elégedettek a dolgok alakulásával – jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján. Tóbiás József arra utalt, hogy párttársa, Nyakó István, akinek a vasárnapi boltzár eltörlésével kapcsolatos népszavazási kérdését szerdán hitelesítette a Kúria, korábban egyeztetett a földügyben népszavazást kezdeményező Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettessel és az állami bérplafonról népszavazási kérdést benyújtó Kész Zoltán független országgyűlési képviselővel, hogy közösen gyűjtik össze a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírást.

Az MSZP elnöke azt mondta, hogy az elmúlt öt évben a hatalom korlátozta az embereket abban, hogy a saját ügyeiket érintő kérdésekben véleményt mondjanak. Nem kérdezték meg az embereket akkor, amikor úgy döntöttek, hogy elveszik az állami tulajdonban lévő földeket, arról sem kérdezték meg őket, hogy rendben van-e az, hogy míg a magyar átlagjövedelem nem éri el az európai átlagot, addig milliós fizetéseket adnak saját maguknak, és arról sem, hogy egyetértenek-e a vasárnapi zárva tartással - fogalmazott. Tóbiás József szavai szerint a kormány keresi a jogi lépéseket, hogy megakadályozza a népszavazást, de a választók szeretnék elmondani, hogy mit gondolnak ezekről a kérdésekről.

Három szabadságról szól a boltzáras népszavazás

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a kormány nem tanult korábbi hibáiból. A négyzetméterenkénti tízezer forintos helypénz kiszabása, valamint annak szabályozása, hogy hol lehet aláírást gyűjteni, a demokrácia sárba tiprása – fogalmazott. Gőgös Zoltán hangsúlyozta: „a termőföld rablása ellen minden eszközzel fel kell lépni", ennek leghatározottabb eszköze, ha az "ország mondja ki ellenvéleményét” – fűzte hozzá.

Nyakó István szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi zárva tartás három szabadságról szól. Egyrészt a vásárlók szabadságáról, akik szabadon dönthetnek arról, hogy szeretnének-e vásárolni vasárnap. Ezenkívül a bolti eladók szabadságáról, akik eldönthetnék, hogy otthon maradnának-e vagy esetleg dupla bérért és szabadnapért dolgoznának vasárnap is. Harmadrészt a vállalkozók szabadságáról szól a választás, akik szintén dönthetnének arról, hogy bezárják-e boltot vagy nem – fejtette ki. Nyakó István kijelentette: megkezdődött a Fidesz visszavonulása, hiszen a miniszterelnök bejelentette, hogy konzultálni fognak a kérdésben az érdekvédőkkel. Kifogásolta, hogy ezt a lépést nem korábban tették meg, majd arról beszélt, hogy „ki fogják nyitni maguktól vasárnap az üzleteket”, mert egy „despotikus hatalom” nem viseli el azt, hogy a nép a szemébe vágja, hogy rossz döntést hozott.

A sajtótájékoztatót megelőzően helyi Fidelitas-aktivisták „Független és Kész”, valamint IMF-banditák feliratú táblákkal vonultak fel. 

A vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezéssel és a másik két népszavazási kezdeményezéssel – a föld állami tulajdonban tartásával és a bérplafon kérdésével – jött létre a háromigenes népszavazási kezdeményezés.

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. április 09. 07:47
A berplafont megszavazom. Amig vannak akik 47ezerbol kenytelenek elni, ebbol fizetni lakbert (hogy?!), megelhetest, addig egy politikusnak se jarjanak szazezrek meg milliok. A tobbivel viszont menjetek a picsaba
hátakkor
2016. április 09. 07:11
Éliás, ugye hogy van csodafegyver!?
pitypang1125
2016. április 09. 06:41
" nem viseli el azt, hogy a nép a szemébe vágja, hogy rossz döntést hozott." Majd rájöttök balfaszok, ha lesz egy eredménytelen népszavazás! Érdekel is benneteket szarháziak hogy kinek mi lenne a jó. Nektek rohadékok úgy kell a hírverés mint egy falat kenyér! Csak is egyedül politikai hasznot szeretnétek húzni az egészből semmi többet!
pitypang1125
2016. április 09. 06:36
" esetleg dupla bérért és szabadnapért dolgoznának vasárnap is." Még ha erről szóna faszkalapok. Csak egy baj van ezzel, hogy egyetlen multi kereskedelmi lánc sem fogja a dupla bért kifizetni, nem beszélve a szabad napról! Sőőt ilyen feltételek mellett eszük ágában sincs kinyitni vasárnap!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!