Varga: Jövőre is alacsonyabb lehet a hiány a tervezettnél

2016. április 15. 21:56

A nemzetgazdasági miniszter szerint az elmúlt három évben a valós hiány mindig jóval kisebb lett a tervezettnél. Ez 2017-ben is bekövetkezhet, részben az adócsökkentés fehérítő hatásának, részben a gazdaság növekedésének köszönhetően.

2016. április 15. 21:56

Bár a jövő évi költségvetési hiányt magasabbra tervezték az ideinél, a nemzetgazdasági miniszter szerint nem biztos, hogy ez így is lesz. Varga Mihály pénteken az ATV Szabad szemmel című műsorában kifejtette: 2015-ben a kormány hiányterve 2,3 százalék volt, a tényleges hiány azonban 1,9 százalék lett. Az elmúlt három évben a valós hiány mindig jóval kisebb lett a tervezettnél. Ez 2017-ben is bekövetkezhet, részben az adócsökkentés fehérítő hatásának, részben a gazdaság növekedésének köszönhetően – mondta.

A kormány abból indult ki, hogy a többletből forrásokat lehet biztosítani a béremelésre, az alapvető élelmiszerek adójának csökkentésére. Ennek olyan hatása is lehet, hogy a  hiány a tervezett 2,4 százaléknál kisebb lesz. A cél egyébként csupán az volt, hogy a hiány 3 százalék alatt legyen – tette hozzá.

Az idei költségvetés módosításáról elmondta: a magyar-román határon építendő kerítés ügye korábban fel sem merült, erre szükség esetén a forrásokat biztosítani kell, továbbá vannak bérfejlesztési kérdések és olyan beruházások is, amelyeknek többletforrásigénye van. A kormánynak mozgástérrel kell rendelkeznie, hogy év közben is hozhasson döntéseket. Ezt a költségvetés többletbevételei teszik lehetővé – mondta a miniszter. 

Az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról Varga Mihály azt mondta, nem a népszavazási kezdeményezés az oka, hogy visszaállították a korábbi állapotot. A kormány annak idején azt ígérte, egy év múlva megvizsgálja, milyen hatásai vannak a rendelkezésnek. Úgy látta, hogy az emberek nem fogadják el, ezért született ez a döntés – fejtette ki.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. április 17. 09:49
FIDESZ/DSZ MAFFIA trükkök: "A 2017-re készülő nullás költségvetés propaganda szövegéhez nem árt tudni, hogy az elsődleges egyenleg (ha úgy tetszik, ez a működési) már régóta pozitív. Nem kicsit. Ehhez képest tehát a nulla nehézsúlyú osztogatásnak tűnik. Az NGM nyilvánosan sem működési, sem beruházási egyenleget nem számított eddig, de a Napi.hu a KSH nemzeti számlák alapján elvégezte az elmúlt évekre a működési egyenleg meghatározását. Mint írják: a 2015-ös adatok még nem állnak rendelkezésre, de 2014-ben 595,8 milliárd volt a működési többlet, 2012-2013-ban pedig megközelítette a 300 milliárd forintot. (Ez lesz ugye az ominózus nulla.) A portál emlékeztet arra is, hogy a tavaly benyújtott konvergenciaprogramban 2017-re még 1,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal számoltak, ezzel szemben a készülő büdzsé már 2,4 százalékos deficittel készül, ami jelentős visszalépés a költségvetési fegyelemben még a tavalyi 1,9 százalékhoz képest is." /azenpenzem/
balbako_
2016. április 16. 18:08
De van ott más is! A tavalyi 144 milliárd forintról idén 79 milliárd forintra csökkent a bankok különadója, Varga Mihály mai bejelentése alapján pedig további 20 milliárd forinttal kevesebbet szednek be jövőre a bankoktól. Ez megfelelne az EBRD-vel és az Erstével kötött tavaly februári megállapodás szellemiségének. Most arra vagyok kíváncsi, hogy ezt mikor kapja vissza az ügyfél, mert a bankok ezt áthárították!
csuka
2016. április 16. 16:52
FIDESZ/DSZ maffia hírek: „KERÉNYI, HARTMANN Mint mondta, újabb két fideszes prominens "bukott le" offshore-cégekkel: az egyik Kerényi János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a másik Hartmann Péter, az MVM Zrt. igazgatósági tagja. Kerényi egyébként a Fidesz közép-magyarországi régiós igazgatója, akinek a régiójába tartozik Kecskemét, amelynek országgyűlési képviselője volt Horváth Zsolt, "aki elsőként bukott le a nemzetközi offshore-botrányban". Hozzátette: offshore-céget adóelkerülés miatt, vagy azért alapítanak, hogy korrupciós pénzeket tüntessenek el, és ha Kerényi arra hivatkozik, hogy nem azért alapították a cégeket, hogy adót kerüljenek el vele, "akkor csak a másik lehetőség áll fenn". … A politikus szerint a Fidesz képviselői az ilyen és ehhez hasonló érintettségek miatt nem írták alá azt a nyilatkozatot, amit a jobbik képviselői igen, miszerint kijelentik, hogy nem rendelkeznek offshore-cégekkel. Szilágyi emlékeztetett, hogy velük ellentétben a fideszesek azt a nyilatkozatot sem írták alá amiben kijelentik, hogy a Quaestor-botrány kirobbanása előtt nem rendelkeztek vagyonkimentésre alkalmas bennfentes információkkal.” http://alfahir.hu/a_fidesz_mar_ki_sem_lat_az_offshore_mutyikbol ------------------------------------------ Quaestor-elszámoltatás: könnyen lehet, hogy Tarsolyék még bíróság elé sem kerülnek Forrás: https://kuruc.info/r/2/157625/
Akitlosz
2016. április 16. 15:14
Varga: Jövőre is alacsonyabb lehet a hiány a tervezettnél Akitlosz: Akkor miért nem terveznek alacsonyabb hiányt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!