Felforgatná a választási rendszert az MSZP

2016. november 10. 12:19

Megyei listákon alapuló, arányos választási rendszerre tett javaslatot az MSZP, mivel úgy vélik, a mostani rendszer aránytalan, szélsőségesen többségi, egy párt érdekei szerint épül fel.

2016. november 10. 12:19

Olyan, megyei listákon alapuló választási rendszerre tett javaslatot az MSZP, amelyben egyenes az arányosság a pártokra leadott szavazatok és a parlamenti mandátumok között. A párt által készített választási rendszert csütörtökön mutatta be Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, a párt országos elnökségének tagja.

Azt mondta, a jelenlegi rendszer jelentősen aránytalan, szélsőségesen többségi, egy párt érdekei szerint épül fel. Torzak az egyéni választókerületek is, és mivel ezeket a hibákat nem lehet kis módosításokkal korrigálni, vitát indít az MSZP az új választási rendszerről – közölte. 

Az egyfordulós rendszer megtartaná a 199 parlamenti képviselői helyet, amiből 196-ot a tizenkilenc megyei listán, hármat pedig határon túli listán osztanának ki. A megyei listán elnyerhető mandátumok számát lakosságszám-arányosan határoznák meg, a listaállításhoz pedig a választók 1 százalékának támogatása lenne szükséges.

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. november 12. 00:33
Minden pártoskodást kizárnék a Parlamentből, meg természetesen a törvényhozásból és csakis egyénileg megválasztott, beszámoltatható, visszahívható képviselőket javasolok. Pártoskodni, részekre oszlani csakis saját pénzből, szigorú pénzügyi nyilvánosság mellett. Az adózó magyar nép érdekét semmi nem írhatja felül.
GV0917
2016. november 11. 20:40
Zsoltika!Ez a javaslat az MSZP szégyene! Miért?Ilyen alacsony a KÜSZÖB? Ez a béka seggénél is alacsonyabb! 1 %!!!!(Ilyet "kémszépen" még az öreg Torgyán is elsőre megugrik) A közvélemény-kutatások statisztikai hibahatára 3 % !!!Ez matematikailag bizonyított! A többi szélhámosság! Aztán a megyei listák!Ezzel nyert Gyurcsány is, igaz őt a "Romlásnak indult, hajdan erős Magyar Szocialista Párt" Kongresszusa választotta -lefizette őket! Nézd meg a DK-s "praetorianusokat", meg az elcsábult SZDSZ szkunkokat(bűzös borz)!
Venn
2016. november 10. 19:39
"Felforgatná a választási rendszert az MSZP - azután pedig az országot.. :))
Venn
2016. november 10. 18:24
Az istenbizonyra megújult mszp ne listát állítson, hanem a bady-újakat (pl.Molnár-Lendvai stb.) állítsa egyénibe mindenhol és tarolja, söpörje le az összes más pártot, az ismert, hiteles emberei okán.....(vagy alkalmazzák hatékonyabb, demokratikusabb régi módszerüket: aki nem szekfűs, azt lelőni, bebörtönözni, felnégyelni, csak a választás idejére... utána elég a munkóóósőrsíg is!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!