Megveszi a Rubik-kockát egy kanadai játékgyár

2020. október 28. 08:51

Nagyjából 15 milliárd forintért.

2020. október 28. 08:51
null

A kanadai Spin Master játékgyár 50 millió dollárért, vagyis átszámítva több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Rubik’s Brand Limitedet, a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget – írta meg a Telex. Az 1994-ben alapított Spin Master a játékipar egyik legnagyobb szereplője, tavaly 1,58 milliárd dollár bevételt termelt. A kanadai cég elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy egyre másra vásárolja fel a Rubik-kockához hasonló ikonikus játékokat. A Rubik-ügylet várhatóan január 4-én zárul le, írja a Huffington Post.

Rubik Ernő izgatott

A Rubik-kocka egy ikonikus logikai játék, amely már több mint 40 éve része a popkultúrának, és teljesen meghódította rajongóit” – írja Elizabeth LoVecchio, a Spin Master alelnöke a vállalat közleményében. Rubik Ernő az üzlettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy izgatott, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról.

Az egyetemi tanársegédként dolgozó ifjabbik Rubik Ernő 1974-ben, oktatási segédeszközként találta fel a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, amelynek a bűvös kocka nevet adta. Rubik 1979-ben ismerte meg a magyar származású brit üzletembert, Tom Kremert, akivel közösen vitték sikerre a bűvös kockát. Amint a játékot világszerte piacra dobták, azonnal sikert arattak vele. Azóta több mint 350 milliót adtak el belőle világszerte, írja a Növekedés.hu.

A Rubik’s Brand Limited egy Londonban bejegyzett cég, az egyik társtulajdonosa Tom Kremer fia, David Lytton Kremer, akinek több másik játékcégben is van érdekeltsége. Azt egyelőre nem tudni, hogy Rubik Ernő kiszáll-e a cégből, illetve hogy mennyiben részesedik a vételárból.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Máté Attila

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2020. október 28. 17:43
Akkor mostantól minden oldala szívárványszínű lesz. Kivéve a fehér oldala, mert az egyáltalán nem lesz.
szemlelo
2020. október 28. 14:07
Tisztázzuk! Az első, még "Bűvös Kocka" nevű játékokon kívül (1978-79) nem készült az országban Rubik-kocka. Már akkor eladták a gyártási jogot a Kader-nek, ez még ma is a legnagyobb játék-multi, tajvani.
Finale*
2020. október 28. 10:33
Szegyen! Raadasul Rubik meg el lehetne egy riportot kesziteni vele, hogy miert adta el azt ami magyar is lehetne. ( ne jojjon nekem senki azzal " hogy a penz " mert ez nem csak penz kerdes ) Mandi remelem megteszitek.
Kanóc
2020. október 28. 09:49
Lehetett volna akár hungarikum is, de nem így történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!