Deák Dániel: A választókat is taszítja Jakab Péter

2020. november 20. 08:09

Az elemző szerint a botránypolitizálás az Együtt és Juhász Péter sorsára juttathatja a Jobbikot és Jakab Pétert.

2020. november 20. 08:09

„Jakab Péter viselkedése méltatlan egy országgyűlési képviselőhöz, hétről hétre egyre botrányosabb megnyilatkozásaival igyekszik felhívni magára a figyelmet” – mutat rá Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ez a magatartás egyértelműen kontraproduktív és tovább rombolja a Jobbik szavazótáborát, amely már egyébként is a negyedére zsugorodott a 2018-as választáshoz képest.

Az elemzés megállapítja:lehet, hogy népszerű Jakab Péter pár ezres rajongótáborában a botránypolitizálás, a szélesebb társadalmi csoportokat azonban egyértelműen taszítja. Deák szerint ezt viszont Jakab nem látja át, mert csak a szűk rajongótáborának a visszajelzéseivel találkozik, így nem látja, hogy több millió választópolgár előtt teszi nevetségessé magát.

Az elemző szerint a Jobbik elnöke Jakab Péter vélhetően folytatja majd a botránypolitizálást, és ugyanezt a stílust fogja képviseli a továbbiakban is. Ez a politikai magatartás jellemezte 2018 előtt Juhász Pétert is, aki ezzel végleg tönkretette az Együtt nevű pártot, amely a választáson még egy százalékot sem ért el, majd eltűnt a politikai életből. Deák Dániel szerint ugyanez a sors várhat a Jakab Péter vezette Jobbikra is, hiszen a pártelnök ezzel a magatartással nem képes kormányképes alternatívát felmutatni, csupán egy komolytalan és balhéktól hangos párt képét.

Bár az ellenzéki pártoknak sem tetszenek Jakab botrányai, Deák úgy látja,

az ellenzéki pártok hagyják, hogy Jakab Péter szétverje a Jobbikot, hiszen minél gyengébb a párt, annál kisebb alkupozíciója lesz majd az elnökének a tárgyalóasztalnál.

A közelmúltról szólva Deák Dániel emlékeztetett: Jakab Péter annak eredményeként tudott botránypolitikusként az élre törni a Jobbikban, hogy a pártot az elmúlt években otthagyták az első vonalbeli politikusok. Deák Dániel kifejtette: a legtöbb esetben, ha egy pártról már az az általános társadalmi vélekedés, hogy elvesztette a lendületét, és a választópolgárok széles rétege már elfordult tőle, a saját reputáció­jukat féltő politikusok távoznak vagy igyekeznek a háttérbe vonulni, illetve a nyilvánosság előtt a párttól független kommunikációt folytatni. Ebben a helyzetben kapnak főszerepet azok a botránypolitikusok, akik nem rendelkeznek politikai józansággal, nem tudnak stratégiákban és közösségépítésben gondolkodni. Ők ideális esetben a párt másod-, illetve harmadvonalát jelentik, és kizárólag a különböző polgárpukkasztó akciókban látják a megoldást.

A vezető elemző hozzáteszi: ezeknek a botránypolitikusoknak az előtérbe kerülése általában újabb távozókat eredményez, és egy idő után csupán a legszorosabb szövetségeseik maradnak meg a pártban, miután egy országgyűlési választáson azzal szembesülnek, hogy a szervezetüknek már aktivistahálózata és kormányképes alternatívát felmutatni képes tagjai sincsenek. „Ez volt a helyzet a Juhász Péter vezette Együtt-tel, és ugyanez a sors várhat a Jobbikra is” – jelentette ki Deák Dániel.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zummer Fülöp
2020. november 20. 09:02
Engem meg az ilyen ingyenélő házi politológus taszít.
olajfa1
2020. november 20. 08:25
Ez a Jakab Péter tényleg hátborzongató... Azon kívül, hogy összevissza beszél az egyetlen lényeg a beszédeiben a gyűlölet. Semmi előremutató vagy pozitív dolog nincsen benne... Egyszerüen ó-borzalom az egész pasi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!