Jövőre elérhetővé válnak a rendszerváltás előtti titkosszolgálati jelentések

2020. december 27. 21:44

Hiába ígérte ezt az ellenzéki összefogás választási pontjaiban, nem kell várni 2022-ig az ügynökaktákra.

2020. december 27. 21:44
null

Jövőre elérhetővé válnak a rendszerváltás előtti titkosszolgálati jelentések – jelentette be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója az RTL Klub híradójának. A főigazgató beszámolt róla, hogy 2021 során elindulhat az a szolgáltatás, mely az ügyfélkapun át elérhetővé teszi az ügynökaktákat, melynek eredményeképp azokhoz „Debrecentől Kaliforniáig” hozzá lehet majd férni.

A főigazgató ugyanakkor kiemelte, ez nem egy általános feloldás, csak azokat az iratokat lehet majd kikérni a levéltártól, melyek rokonokra vagy közszereplőkre vonatkoznak. (Ezutóbbi már csak azért is kiemelt jelentőségű, mert így a választásokon induló képviselőjelöltek adataihoz is hozzá lehet majd férni, amely komoly kihívást állít az ellenzéki összefogás elé, mely választási ígéreteinek tizedik pontjában úgy fogalmazott: „A közös listát állító pártok vállalják, hogy bepótolják az 1989-1990-es rendszerváltás fájó mulasztását, és nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat.”) A rendszerváltás előtt a szocialista rezsim közel 200 ezer embert szervezett be a titkosszolgálatokhoz, hogy jelentéseket írjanak gyanúsnak ítélt személyekről.

Fotó: A Republikánus kör nevű alternatív szervezet képviselői tüntetnek a Petőfi-szobornál március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Összesen 302 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hogyisvan
2020. december 28. 14:38
Egyébként érdemes lenne ezt a cikket a birkáknak bis elolvadni: https://24.hu/belfold/2020/12/28/trianon-tisza-karolyi-bayer-eszelosok-idiotak-csunderlik-peter-interju/
Hogyisvan
2020. december 28. 14:37
Úgy látszik, sikerült kipucolni az aktákból az összes fidesz prominenset! Ehhez tényleg kellett 10 év!
civis72
2020. december 28. 14:09
faszszopó ellenzéknek lehet majd csámcsogni a saját szarukon..
Sulammit
2020. december 28. 13:28
Nem örülök ennek, hiszen a BM bedarálta az őket leleplező aktákat. A tartótisztek keveseket érdekelnek, annál inkább a zsarolással, veréssel, kínzásokkal beszervezett ismert emberek. Csak egy példa. Az illetőt lassan agyonverik, mégsem vall. Erre sírást, jajveszékelést hall a szomszéd szobából. Azt mondják neki, hogy behozták az anyját, őt hallja. Ki hagyná, hogy az anyukáját kínozzák? Láttam a Radnótiban az Apacsokat. Nagyon jó és tanulságos darab. Már a neten is megtalálható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!