Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Megújult az Erdélyi kettes huszárok lovasszobra

2020. december 24. 15:04

A Veli bég bástyáján álló lovasszobor szerencsésen átvészelte 1944/45-ben Budapest száznapos ostromát.

2020. december 24. 15:04
null

2020 december közepén elkészült a Tóth Árpád sétányon álló Erdélyi kettes huszárok hősi emlékművének felújítása, írja a Budavári önkormányzat Facebook-oldalán dr. Schmidt Péter. A történész, művészettörténész tájékoztat arról is, hogy az 1935-ben felavatott lovasszobor Petri Lajos (1884–1963) szobrászművész alkotása, aki a híres szegedi Pick szalámigyáros család leszármazottja volt. Az építészeti feladatokkal Weichinger Károly építész tanár volt megbízva.

A posztban szerepel, hogy a Veli bég bástyáján álló lovasszobor szerencsésen átvészelte 1944/45-ben Budapest száznapos ostromát, mely romhalmazzá változtatta a Várnegyedet.

Az idei szoborfelújítás egyben rekonstrukció is volt: a meglévő relief mintavétele, illetve a hiányzó előlapi és jobb oldali dombormű újraalkotása archív fényképek alapján. A laikus szemlélőnek csupán a lábazat rossz állapota, burkolatának kifagyott téglái tűnhettek fel korábban. A régi burkolat elbontása után fagyálló téglával falazták újra, mögötte vasalva és betonozva lett. A lovasszobor belseje is érett volt már a felújításra: tartószerkezete, csavarjai erősen korrodálódott állapotban voltak. Mindezek helyrehozatala Meszlényi János restaurátor és csapatának elkötelezett munkáját dicséri, a felújítás szakmai felügyeletét a Budapest Galéria végezte, mint a fővárosi tulajdonú köztéri szobrok gondozója, írja dr. Schmidt Péter.

Az alkotás helyreállítása közel 20 millió forintból valósult meg, melynek fedezetét a főváros biztosította.

(Facebook)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
furunkulus13
2020. december 26. 17:16
Nagyon jól sikerült a helyreállitás. Brávó! Még sok komcsik által eltüntetett szobrot kell visszaállitani, hogy visszanyerjük a múltunkat!!
Akitlosz
2020. december 24. 15:34
Kik azok az "erdélyi kettes huszárok"? Csak nem a 2. Ernő Ágost hannoveri király huszárezred? A nyakam rá, hogy a szerző ezt így nem tudta leírni. Röviden Hannover huszárezred. Ilyen hülye néven nem hívták őket, hogy "erdélyi kettes huszárok". Mindenhez sem értő újságírók írják a cikkeket semmiről. :-(
Nehidd El
2020. december 24. 15:10
"Az alkotás helyreállítása közel 20 millió forintból valósult meg, melynek fedezetét a főváros biztosította." Káprázik a szemem? Hogyan lehet, hogy közjóra, ráadásul a nemzeti múlt ápolására is áldoz a tálib vezetés?
civis72
2020. december 24. 15:08
zsír....de nincs jobb fotó ennél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!