Hangfelvételeket vizsgál a bíróság Gyárfás Tamás perében

2021. április 19. 12:45

A tét nem kisebb, mint hogy az ismert hangfelvételek nyomán kiderülnek-e új dolgok Fenyő János meggyilkolásáról.

2021. április 19. 12:45
null

A Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt Gyárfás Tamás a héten kétszer is bíróságra megy, ahol lejátsszák a Portik Tamás és közte zajlott beszélgetések hangfelvételeit – írja a Magyar Nemzet.

Mint a lap írja, a legutóbbi, februári tárgyaláson a pandémia miatt április 20-ra tűzték ki a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkoltatása miatt zajló pert. Kedden és csütörtökön várhatóan zárt távközlési rendszeren keresztül vesz részt a tárgyaláson biztonsági okokból Portik Tamás, akit a büntetés-végrehajtás egyik meg nem nevezett intézetéből kapcsoljnak majd a Fővárosi törvényszék tárgyalótermébe.

A vád

A perben Gyárfást azzal vádolják, hogy megbízta Tasnádi Pétert, ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. Tasnádi elvállalta, de nem teljesítette a megbízást, ezért Gyárfás felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyőt. Portik aztán Jozef Roháč–csal lelövette a médiamogult 1998. február 11-én a Margit utca és Margit körút sarkánál.

Portik azonban Gyárfás számára rendkívül kedvezően azzal hozakodott elő, hogy bűnözői mentora, néhai Drobilich Gábor és a „rendőrök” bízták meg azzal, hogy titokban vegye fel a Gyárfással és a néhai Princz Gáborral folytatott beszélgetéseit, amelyek során mondassa ki velük, hogy közük volt Fenyő János meggyilkolásához. A közelmúltban elhunyt Drobilich a Kádár-rendszer idején egyik tagja volt a „négy páncélos”-ként ismert kasszafúró négyesnek; ők voltak a legjobbak a szakmában. Portikot a börtönben karolta fel, és az olajozás zászlóshajójába, az Energol Rt.-be is bevitte marketingigazgatónak.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ebben segíthet a hangfelvétel

Kedden a vádhatóság első számú bizonyítékának mondható, Gyárfás és Portik között zajlott, utóbbi által titokban rögzített hangfelvételeket tervez lejátszatni Póta Péter bíró. Konkrétan a nyelvészeti szakértő és a hangtechnikusok által zajoktól kitisztított, felerősített hanganyagot hallgatják meg és értelmezik az elhangzottakat, majd kérdéseket intézhet a bíró, a vád és a védelem is a vádlottakhoz, valamint a szakértőkhöz. A Portik által felvett szövegekkel kapcsolatos szakértői jelentésben külön kitérnek majd arra, hogy a felek – Gyárfás és Portik – manipulációs szándékkal léptek-e fel a beszélgetések során, valamint a bűnügyi nyelvészeti szakértő szerint beazonosítható lesz, hogy Gyárfás Tamás mely szövegrészeknél beszélt ironikusan, szarkasztikusan, cinikusan.

Gyárfás védekezése szerint ugyanis a jelenlegi leiratokban sok helyen nem érzékeltették eléggé a hangsúlyt, hogy egyes helyeken, ahol látszólag elismer bizonyos cselekményeket, átvitt értelemben beszélt. Gyárfás Tamás védekezésként folyamatosan azt hangoztatja: bár Portik Tamás ki akarta mondatni vele, hogy köze van a Fenyő-ügyhöz, ám ő ezt soha nem mondta ki, mint ahogy megbízást sem adott semmire Portiknak.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2021. április 20. 00:18
Megkezdődött a kimosdatás. Megússza.
Zsolt75
2021. április 19. 20:36
Ha dezső valójában péter, akkor ez nem ilyen egyszerű.
Zsolt75
2021. április 19. 19:36
Adok húszmilliót dezsőnek, hogy megölje jenőt. Jenőt megölik, de állítólag nem dezső. Ártatlan vagyok, csak mert dezső később ért oda?
zakar zoltán béla
2021. április 19. 16:01
mikor a gyufásnak kinőtt a foga s rákosi rámosolyoga bekapta az első lappföldi banánt s vigvorogva köszöntötte a napkeltében fürdő sztálin papát..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!