Délig tarthat az ünnepi vásárlás szenteste napján

2021. október 29. 08:24

A hazai tulajdonú kereskedelmi vállalkozások a dolgozók iránti megbecsülés jeleként elsőként kívánják támogatni a kezdeményezést.

2021. október 29. 08:24
null

Egységes iparági álláspont kezd kialakulni az idei szenteste napján érvényes kiskereskedelmi nyitvatartásról. Az ágazati képviselők 2021-ben várhatóan azt javasolják, hogy szenteste az üzletek a jelenleg érvényes 14 óra helyett délben zárjanak be – ismerteti pénteki számában a Magyar Nemzet.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára a lapnak elmondta: a túlnyomórészt hazai kis- és közepes vállalkozásokból álló szövetségük támogatja a kiskereskedelmi egységek december 24-i nyitvatartásának módosítását aszerint, hogy

az üzletek a jelenleg érvényes 14 óra helyett országosan és egységesen, legfeljebb 12 óráig lehessenek nyitva.

A főtitkár elmondta, hogy a munkaadói érdekképviseletet a dolgozók képviselői keresték meg. A szakszervezetek azt kérték: ebben az évben legyen irányadó, hogy a pultok, kasszák mögött egész évben helytálló alkalmazottaknak minden korábbinál többet számítana, ha karácsony előtt két órával hamarabb tehetnék le a műszakot és juthatnának haza a családjukhoz.

„A koronavírus-járvány kitörése óta gyakran nem veszélytelen helyzetekben is kitartó eladók, pénztárosok, árufeltöltők, boltvezetők a kereskedelmi vállalkozások motorjai, ezért kellő súllyal mérlegeltük a kérést” – jegyezte meg az MNKSZ főtitkára. Ez alapján született a döntés, amely szerint a hazai tulajdonú kereskedelmi vállalkozások – a dolgozók iránti megbecsülés jeleként – elsőként kívánják támogatni a kezdeményezést, ezzel is kifejezve a köszönetüket a munkavállalók áldozatos közreműködéséért a vásárlók kiszolgálásában – tette hozzá.

Nem lesz kötelező, ajánlásokat fogalmaznak meg

A többségi vélekedés alapján a tervek szerint nem születne kötelező rendelkezés, hanem az ágazati párbeszéd bizottság döntése alapján ajánlást fogalmaznak meg a kereskedelmi szereplők részére. Ebben az előírások szerinti 14 órai zárás helyett december 24-ére a boltok nyitvatartásában a 12 órai határt javasolnák alkalmazni.

Október 11-én hivatalosan is megalakult az új Ágazati Párbeszéd Bizottság, ahol a kereskedelem területén működő munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek egyeztethetnek a szektort érintő kérdésekről – közölte a Magyar Nemzettel Karsai Zoltán, a kezdeményezést elindító Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Mint mondta, ez a téma volt az első, amivel a bizottság résztvevőihez fordultak.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció, MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. október 30. 01:07
Délig tarthat az ünnepi vásárlás szenteste napján Szentreggeltől szentdélig. Gyurcsányék meg majd hazudnak szentreggel, szentéjjel, meg szenteste.
anegy_
2021. október 29. 15:26
Jó kezdeményezés, jövőre tovább lehet javítani pl. szünnap-ra.
sors
2021. október 29. 12:05
Ez is lehetne majd később munkaszüneti nap. Meg még jópár másik. Meglepően kevés az ünnepnap itthon.
Korrupt Kornél
2021. október 29. 10:31
Jobb lett volna dec 24 -ét munkaszünetté tenni a nagypéntek helyett
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!