Horvát miniszter: A JANAF ki tudná elégíteni Magyarország kőolaj-szükségleteit

2022. június 09. 08:09

A JANAF (Jadranski naftovod) egy horvátországi nyersolaj-szállító cég, amely az  Adria olajvezeték részét képező JANAF olajszállító rendszert üzemelteti.

2022. június 09. 08:09
null

A JANAF vállalat meglévő kapacitásaival ki tudná elégíteni Magyarország kőolaj-szükségleteit – erről Davor Filipovic horvát gazdasági és fenntartható fejlődésért felelős horvát miniszter beszélt, kinek szavait az Index.hr idézte.

 A JANAF kapacitása 11,4 millió tonna, Magyarországnak 8,1 millióra van szüksége. A tárcavezető szerint nincs olyan EU-s tisztségviselő, aki ne emelné ki a horvátországi LNG-terminál fontosságát és hozzátette, ennek megépítése okos lépés volt a kormány részéről. A terv a terminál kapacitásainak megduplázása, 6,1 milliárd köbméteresre növelése, hogy elláthassa Horvátországon kívül Szlovéniát is és Magyarországnak is jusson belőle.

A JANAF (Jadranski naftovod) egy horvátországi nyersolaj-szállító cég, amely az  Adria olajvezeték részét képező JANAF olajszállító rendszert üzemelteti.

Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. június 09. 20:05
Ha ugyanannyiért adjatok, mint az oroszok és hitelt érdemlően garantáljátok hosszú távon is, akkor Ok! Ha nem, akkor Kuss van!
Vonyisz
2022. június 09. 19:59
Davor Filipovic GAZDASÁGI ÉS FENNTARTHATÓ FEJLESZTÉSI MINISZTER elmondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel beszélt az energiaellátás biztonságáról Oroszország Ukrajna elleni agressziójával szemben, valamint arról, hogy Janaf 11,4 millió tonnája teljes mértékben ki tudja elégíteni Magyarország igényeit. Horvátország azért van itt, hogy biztosítsa Magyarország és más EU-országok olajellátását - mondta Filipovic a találkozó után újságíróknak, hangsúlyozva, hogy Horvátország jó szomszédja lesz Magyarországnak az energiaellátás, különösen az olaj tekintetében a következő időszakban. Megismételte, hogy a REPowerEU-terv számos energetikai infrastrukturális beruházást irányoz elő, amelyeket Horvátország elsősorban az LNG kapacitás bővítésére, a meglévő Plinacro gázhálózat és a Janaf kapacitás megerősítésére tervez felhasználni, hogy Európa energiatérképén fontos tényezőként helyezkedjen el. Hozzátette, Horvátország kész partnere lenni Magyarországnak az energiaellátásban, valamint más európai országokban is. Arra hivatkozva elmondta, hogy a Janaf meglévő kapacitásai meg sem közelíthetők a teljes kihasználáshoz, arra hivatkozva, hogy idén valamivel több mint 500 ezer tonna olaj került Magyarországra. Emlékeztetni kell arra, hogy az EU-tagállamok vezetői megállapodtak a hajókkal szállított orosz olaj behozatalának tilalmáról, Magyarország pedig alternatív módon Horvátországon keresztül szerezhet olajat a Druzsba olajvezeték problémái esetén. Andrej Plenkovic miniszterelnök az uniós vezetők tanácskozásán kifejtette, hogy a Janaf 20-30 napon belül harminc százalékkal növelheti kapacitását, mindössze nyolcmillió eurós beruházással. Elmondta azt is, hogy a Janaf évente 11,4 millió tonna kőolajat szállít, és 30 százalékos emeléssel több mint 15 millió tonnára nő a kapacitás, így Magyarország és Szlovákia is normálisan ellátható lenne.
Vonyisz
2022. június 09. 19:46
Beszél a horvát miniszter kőolajról, LNG-ről, MOL jogi ügyekről - amik minket érintenek. Ez már 8 napos hír. Ha már betesz a Mandi ide egy ilyen semmilyen cikk tartalmat, legalább odaírhatná, nem biztos, hogy kijön a matek!
józan paraszti ész
2022. június 09. 19:40
Igazad van, nem szabad a szellemi fogyatékosékat b@sztatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez