Elképesztő terv az Európai Bizottság asztalán: felülről irányítanák a tagállamok gázfogyasztását

2022. július 19. 10:36

Ráadásul egyszerű többséggel akarják elfogadni, kikerülve a vétókat.

2022. július 19. 10:36
null

A Politico arról értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) egy új vészhelyzeti felhatalmazással kívánja magát felruházni, amellyel arra kényszerítheti az uniós tagállamokat, hogy abban az esetben, ha az Európai Unió a következő hónapokban jelentős gáztartalék-hiányban szenved, csökkenthesse az uniós országok gázfogyasztását. Három EU-s diplomata szerint a tervet szerdán mutatja majd be az EB, amikor egyébként is sajtótájékoztatót fognak tartani a téli gázmegtakarítást illetően – szúrta ki a Magyar Nemzet.

A terv alapján az Európai Bizottságnak kötelező érvényű beleszólása lenne egy tagállam gázfogyasztásába – derül ki a cikkből.

Emellett a bizottság egy jogi eljárást is megalkotott, amellyel az országok egyszerű többséggel is elfogadhatják ezt a tervet, megkerülve mind a parlamentet, mind az egyes tagállamok vétóját.

Az Európai Bizottság célja, hogy a tervet elfogadtassa a július 26-án tartandó rendkívüli energiatanácson. A jelenlegi vita központjában a Politico szerint elsősorban az áll, hogyan követelhetik meg egyes országoktól, hogy csökkentsék gázfelhasználásukat nagyjából 5-20 százalékkal az őszi és tavaszi időszak között, bár azzal számolnak, hogy a tárgyalásokat követően végül 10-15 százalékos csökkentésről egyezhetnek meg. Amennyiben elfogadják, az EB önmaga, vagy legalább két másik tagállam kérésére bevezetheti a kötelező érvényű gázfogyasztási korlátozásokat – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó

Manfred Weber: Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk

Feltétlenül dönteni kell a „kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – húzta alá a bajor politikus. Bővebben is érdekel...

Feltétlenül dönteni kell a „kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – húzta alá a bajor politikus.

Összesen 490 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vitiris
2022. július 20. 18:50
Már a feles többség is antidemokratikus? :D Jöhet 1/10-s döntés, a fékek és ellensúlyók nevében?
NoFace
2022. július 20. 13:46
Érthető! Tehát hurkot az EU-s tagállamok nyakára és a kötelek végét meg az EU őrült vezetése kénye-kedvére húzogassa. Köszönjük de NEM!! Már túl sok tapasztalatunk van az ott hozott döntések negatív hatásairól!
Nyilas Miksa
2022. július 19. 21:14
Szolidárisaknak kell lennünk. Át kell engednünk az irányítást is. Vigyék csak, ami kell.
Ma is bukik a Zorbán...
2022. július 19. 18:38
SovietEUnion. Bolshevik terrorists.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!