Több kormányzati projektnél is csökkennek a költségek

2022. július 11. 16:04

A kormányhatározat szerint a minisztériumoktól és a pénzügyi alapoktól zároltak forrásokat.

2022. július 11. 16:04
null

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent egy kormányhatározat, amely szerint a különböző minisztériumoknál és pénzügyi alapoknál összesen 416 milliárd forintot zároltak, mivel csökkenteni kell bizonyos kiadásokat. Nemrég arról is esett szó, hogy különféle projekteken a kormánynak összesen 1150 milliárd forintot kellene megspórolnia két év alatt – írja az Index.

A kormányhatározat szerint a minisztériumoktól és a pénzügyi alapoktól zároltak forrásokat, összesen 415,8 milliárd forint értékben. A dokumentum szerint ezeknek az összegeknek a zárolásáról július 20.-ig kell intézkednie a pénzügyminiszternek, méghozzá azért, mert a kormány bizonyos kiadásait összesen 152,5 milliárd forinttal csökkenteni kell.

Minderre pedig azért van szükség, mert – mint a kormányhatározat egyik mellékletében látható – több kormányzati projektnél is csökkenteni akarják a költségeket. Ebben leginkább a Paks II projekt érintett, ahol a beruházási források 100 milliárd forinttal csökkennek.

A határozatban a kormány felkérte a zárolásban érintett szervezetek vezetőit arra, hogy „tegyék meg felajánlásukat a 2022. évi államháztartási egyensúly megőrzésének biztosításához”, vagyis dolgozzák ki, hogy miként lehetne megvalósítani a kiadások előirányzott, 152,5 milliárdos csökkentését. Ha ez megtörténik, akkor a zárolt összegek újbóli megnyitására a pénzügyminiszter engedélyével kerülhet majd sor.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. július 12. 09:01
Bődületes többlet az orosz fizetési mérlegben Az irtózatos méretű fizetésimérleg-többletnek köszönhetően eddig az idén a rubel teljesített a legjobban a feltörekvő piaci devizák körében. https://mandiner.hu/cikk/20220712_kulfold_szakciok_gazdasag_oroszorszag_energiahordozok_rubel#commentanch13171400 És ez két dolognak köszönhető. - A rubel felértékelésének, mely javított a külkereskedelmi mérlegen és a rubel belpiaci inflációján (védve az orosz állam és polgárok vagyonát a felvásárlástól). - A belső piacon a dollár és más idegen valuták másodlagos fizetőeszközként használatának megszüntetése, és a stratégiai nemzeti termékek exportja esetén, nemzeti valutában elvárt fizetség (ami keresletet teremt és ezzel erősíti a rubelt). Járulékos haszon, hogy az oroszok SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből kizárása világossá tette, hogy az abban használt keresztárfolyamok nem a nemzeti valuták valós értékén váltják át azokat (és ezt a feltörekvő országok is látják, nem véletlen, hogy érdeklődnek a BRICS országok közé) A valuta váltás a standardként közbeiktatott mesterségesen felértékelt dollár alapján történik, az amerikai szövetségi gazdasági recesszió, rémes infláció, külkereskedelmi mérleghiány, billiárd dolláros behajthatatlan kinnlevőségek - Ukrajna - ellenére a szövetségi költségvetés támogatására, afféle sipista - hamiskártyás - módon. (az US befolyás alatti IMF árfolyam átváltási politikája és a Marshal terv lebonyolítását túlélő BIS tanácsadása segítségével, és ezt a feltörekvő országok is látják, szeretnének is egy dollár nélküli rendszert.) Ez pedig nem csak példa, de minta is lehet a forint megmentésére.
Kristály
2022. július 11. 19:29
A kommcsilibsiknek hazaárulásuknak köszönhető . Ők intézik az EU pénzek visszatartását. Libsi mocskok. Ők is akkor kellene megkapják a fizetésüket amikor az EU pénz megjön Ha ilyen alapon kapnák a pénzt már 2 éve nem lenne fizetésük, akkor azért taposnának hogy jöjjön meg a pénz mihamarabb.
PPK
2022. július 11. 18:54
Gáz van. Ezért nem kell Paks 2... de hagyjuk a buta szóvicceket. Nagy a baj. A beruhátások leállítása igencsak érinti a lakossagot. Nem épülnek például utak... meg úgy általában semmi... a Kata megszüntetése nem megszorítás? 300-400 ezer kidjövedelmű embernek?
balbako_
2022. július 11. 17:54
Méltányos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!