A kormány kiterjeszti a kamatstopot

2022. október 15. 07:10

A rendelet módosítása szerint a kamatstopot alkalmazni kell a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is.

2022. október 15. 07:10
null

Péntek este jelent meg a kormány 390/2022. (X. 14.) Korm. rendelete a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 782/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet módosításáról címmel – számolt be a Portfolio

A 782/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet szabályozza eredetileg a tavaly indult kamatstop szabályokat. Az elmúlt időszakban ennek a hatályát hosszabbította meg rendszeresen a kormány. Most viszont vadonatúj változás, hogy a péntek este megjelent kormánydöntés kimondja:

„(5) Az e §-ban foglaltakat a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, a fogyasztónak nyújtott lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre és 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitelszerződésekre is alkalmazni kell.”

2023. június 30-ig érvényes az új rendelet

A rendelet szombaton már hatályba is lépett, a 2. paragrafusa pedig arról szól, amit még a kormány egy hónappal ezelőtt jelentett be:

a kamatstop rendelet hatálya az idei év vége helyett 2023. június 30-ig szól.

Eddig a kormány a referenciakamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződésekkel rendelkező adósokat, vagyis amelyek 3, 6 vagy 12 hónapos (de mindenképpen 3 év alatti) kamatperiódussal rendelkeznek, és jellemzően a BUBOR-hoz (ritkább esetben ÁKK-hozamhoz) kötöttek, segítette a kamatstoppal. A mostani rendelet azonban lényeges változást hoz a támogatotti körben: a piaci kamatozású (nem kamattámogatott)

3 és 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitellel rendelkező adósoknak is támogatást kínál ezzel a módosítással.

Ezen kívül vannak még a 10, 15 éves vagy a mindvégig fix kamatozású jelzáloghitelek, de őket nem érinti a mostani könnyítés.

A cikk kiemeli: a meglévő jelzáloghitelek mintegy kétharmada legalább 5 éves kamatperiódusú, ezen hitelszerződések esetében ritkábban és késleltetve igazodik a kamatuk az aktuális hozamkörnyezethez, ám a kormány döntése alapján úgy tűnik, hogy a kormány tart attól, hogy tömeges átárazódás indul (ahogy lejárnak az 5 éves kamatperiódusok), és az ezzel járó törlesztőrészlet-emelkedést sok adós nem bírná elviselni.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. október 15. 13:56
A problémák tovább-görgetése..hasznos! :)
néhai Ch.Pilot
2022. október 15. 13:32
És ez csak a szavazóikra vonatkozik, vagy a ballibekre is? :-D
Trombitás Keresztély
2022. október 15. 13:03
Nagy lesz a meglepi, amikor egy szép napon nem lesz többé kamatstop, és rájönnek, hogy annyi kamat felhalmozódott, hogy hirtelen 200%-os kamatot kell fizetni. Sokaknak az lesz az utolsó napja. Orbánnak köszönhetik majd.
Ferer
2022. október 15. 09:07
Rendben ez egy jó döntés szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!