Az ukrán kapitány és Gyárfás Tamás felett is ítéletet mondhatnak jövőre

2022. december 30. 15:00

Évek óta tartó, fontos büntetőeljárások fejeződhetnek be 2023-ban. A Fenyő-gyilkosság és a Hableány katasztrófa perében is tartanak még a tanúvallomások, de jövő tavasszal ezek végére érhet a bíróság. A terrorizmussal vádolt Budaházy György esetében új másodfokú ítélet várható.

2022. december 30. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Több fontosabb büntetőperben is talán eljutunk 2023-ban az első fokú ítéletig, így a Fenyő János 1998-as meggyilkolása kapcsán indult Gyárfás-perben vagy a 2019 májusi Hableány-katasztrófa kapcsán indult eljárásban is.

Gyárfás Tamás, a Nap Tv egykori tulajdonosan ellen felbujtóként elkövetett emberölés vádjával indult eljárásban továbbra is zajlanak a tanúmeghallgatások, és várhatóan több, már eddig meghallgatott tanút is visszaidéz majd év elején a bíróság, bizonyos ellentmondások tisztázására.

A per másik vádlottja, a már több, a 90-es években elkövetett merénylet miatt elítélt Portik Tamás pár hete majdnem felforgatta az eljárás eddigi menetét, amikor váratlanul bejelentette, hogy vallomást kíván tenni,

de végül kiderül, hogy csak egyezkedni akart a büntetéséről – az eljáró bíróval.

A perben történtek idén más érdekességek is, így vallomást tett az a Tasnádi Péter, aki tartja magát ahhoz a korábbi és a Mandinernek adott interjújában is elmondott állításához, hogy Gyárfás Tamás először őt bízta meg a VICO-vezér elleni merénylettel.

De meghallgatták Kuncze Gábor egykori szabaddemokrata belügyminisztert és Friderikusz Sándor televíziós műsorvezetőt és producert is az eljárás során idén, ahogy és Kovács Lajos volt egykori főnyomozót.

Ha minden a tervek szerint halad, talán tavasszal elkezdődhetnek a perbeszédek, amelyek azonban

borítékolhatóan több napig tartanak majd, a vádlotti felszólalásokról nem is beszélve.

Ha már Gyárfás-per, célegyenesbe érkezett a hivatali visszaéléssel vádolt volt fővárosi főügyész, Ihász Sándor pere, amelyben novemberben már elhangzottak a perbeszédek. A vád szerint Gyárfás először Ihászt kereste meg annak a lehallgatott telefonebszélgetésnek a leiratával, amelyen ő és Portik Tamás beszélget. Ihász azonban törvényi kötelességét megszegve nem adta át a bizonyítékként felhasználható dokumentumokat a nyomozóhatóságnak, ehelyett hivatali helyiségének szekrényében őrizte azokat.

A eljárás jövő februárban folytatódik, amikor

Ihász Sándor szólalhat fel az utolsó szó jogán és egyben határozathozatal is várható.

Mindenki éljen becsületes életet! - Tasnádi Péter a Mandinernek

Hogyan él mostanában az egykori keresztapa - aki állítja, csak a rendőrség aggatta rá ezt a jelzőt, hogy mindenki azt higgye, ő a maffia vezére? Miért írt újabb könyvet, mit gondol Gyárfás Tamás peréről, megbánt-e valamit a múltból? Ezekre is válaszolt Tasnádi Péter, ahogy arra is, mit gondol a '90-es évek véres leszámolásairól.

A 2019 májusi, 28 halálos áldozattal járó Hableány-katasztrófa kapcsán indult perben is még zajlanak a tanúkihallgatások. Az eljárás egyetlen vádlottja Jurij Csaplinszkij, a magyar kirándulóhajót elgázoló és maga alá gyűrő svájci tulajdonú szállodahajó, a Viking Sigyn ukrán kapitánya, aki ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetés vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat.

Sógor Zsolt, a szerencsétlenül járt magyar hajót üzemeltető Panoráma Deck jogi képviselője a Mandinernek elmondta, hogy az amerikai szemtanúkon kívül még két koreai túlélő meghallgatása van hátra, ezen kívül a kapitányról, a védelem kezdeményezésére készült orvosi szakvéleményt veszi napirendre a bíróság.

Az ügyvéd szerint

a tragédia negyedik évfordulója körül várható első fokú ítélet a büntetőperben,

amely január végén folytatódik.

A büntetőeljárással párhuzamosan zajlanak a tragédia kapcsán indított kártérítési perek is, egyrészt a Panoráma által a szállodahajót üzemeltető Viking AG elleni, valamint az áldozatok hozzátartozói által mindkét hajótársaság ellen indított, összesen 4,5 milliárd forintos per.

Ahogy korábban megírtuk, újrakezdődhet a Donáth László volt szocialista országgyűlési képviselő ellen szexuális zaklatás vádjával indult eljárás, ahogy feltételezhetően a Völner-Schadl ügyben is megkezdődik a büntetőper, amelyben októberben emeltek vádat.

A terrorizmussal vádolt Budaházy György és társai esetében a tavasszal várható az új másodfokú ítélet kihirdetése. Ahogy lapunk is beszámolt róla, Novák Katalin köztársasági elnök pár napja kegyelemben részesítette az ügy hét vádlottját. 

Nyitókép: A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. december 30. 17:53
Az egész bírói gárdát le kéne váltani és a sztárügyvédekre egy kicsivel több időt kéne fordítani, pl. akik összeesküvést szerveznek, etc. Méghogy független a bíróság! Ugyan már ki gondolja ezt komolyan!
csak ésszel
2022. december 30. 16:45
Amikor a Hableány-tragédia történt, még olvastam a HVG Online-t. Azt a rengeteg baromságot, amit az ukranofil ellenzéki vérkommentelők odahánytak az ukrán kapitány letartóztatása kapcsán! Rossz a viszony Ukrajnával, Orbán kihasználja a lehetőséget, hogy odacsapjon az ukránoknak, újabb az Ukrajnával való viszonyt élező lépés...Agyrém.
Lajoss
2022. december 30. 16:34
A Völner-Schadl kettősre még várnunk kell..:)
nick89
2022. december 30. 16:08
És utána következnek 2006 lövetői, közéjüklövői és valódi ( nem csak rákent, megrágalmazott) terroristái. Hajrá Polt, hajrá Handó, hajrá mind! Üsd-vágd, nem apád!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!