Kaotikus viszonyok – széttart az ellenzék a debreceni akkugyár ügyében is

2023. február 21. 16:00

Nincs egyezség közöttük, tiltakoznak, de szinte mindenki máshogy.

2023. február 21. 16:00
null
Bokor Gábor

Az elmúlt hetekben a debreceni akkumulátorgyár ügye szolgáltatta az ellenzék számára azt a terepet, amire rá tudnak feküdni. Egy dologban értenek egyet, nem akarják, hogy  a kínai CATL üzeme megépüljön, minden másban eltér a véleményük. Januárban tartottak egy közmeghallgatást is az ügyben, mely az ellenzéki aktivisták és bekiabáló politikusok miatt botrányba fulladt. 

Szavazzon a nép, de ki és hol? 

A gyárépülés egyik leghangosabb ellenzője az LMP, a zöldpárt már januárban jelezte, országos népszavazást kezdeményeznek annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő szerint a kormányzat nem kezelte, kezeli azokat a környezeti kockázatokat sem, amelyet ezen üzemek betelepítése és működése jelent, ráadásul a helyiek megkérdezése nélkül határozott ezen ügyekben. 

Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője közösségi oldalán adta hírül, hogy az LMP elképzeléseivel szemben helyi népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a debreceniek kifejthessék véleményüket a városba tervezett akkumulátorgyár ügyében.

 – jelezte.

Furcsa együttállás

A Momentummal egy véleményen van a Mi Hazánk Mozgalom is. Toroczkai László közleményben jelezte, a párt megkezdte az előkészületeket egy helyi, ügydöntő népszavazás kiírására.

– jelezte, majd azzal folytatta, hogy a párt a kezdeményezés mellé állva jogot szerez a debrecenieknek és „véget vet a magyar föld tönkretételének, a helyi gazdák ellehetetlenítésének”. A Mi Hazánk saját kérdést adott be a Nemzeti Választási Irodának. 

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke az ATV kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy a helyiek nélkül nem lehet egy ilyen gyárat létrehozni. Szavai szerint a szocialisták határozati javaslatában az áll, hogy helyi népszavazást kell kiírni, ahol a debreceniek dönthetnek arról, kívánják-e, hogy megépüljön a gyár.

– fogalmazott a politikus és hozzátette, Magyarország abban érdekelt, hogy minőségi munkahelyek jöjjenek létre, erre azonban nem látnak garanciát. 

Gyurcsány persze másképp gondolja

Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő szerint „aki most népszavazást kezdeményez itt Debrecen városában, az egyszerűen politikai pártként nem tesz mást, mint árt ennek az ügynek”.

indokolta a Demokratikus Koalíció politikusa, aki szerint széles társadalmi összefogás jött létre Debrecenben a tervezett akkumulátorgyár megépítésének megakadályozására, így elkészült az első, pártok felett álló, civil helyi népszavazási kezdeményezés a gyár ellen. Állítása szerint a DK támogatja a civilek által kezdeményezett helyi népszavazási kezdeményezést a debreceni akkumulátorgyár ügyében. 

Nagy Attila Tibor politikai elemző február elején az Indexnek adott interjújában úgy értékelte az ellenzék pozícióját, hogy az egymásnak ellenálló kezdeményezések kiolthatják egymást, és összezavarhatják a polgárokat.

– fogalmazott a politológus.  

A Jobbik népszavazás-ügyben egyelőre nem reagált, ám a gyár megépülését határozottan nem támogatják. Bencze János országgyűlési képviselő két hete arról beszélt, hogy az akkugyár a termálvíz-készletből nyerne lítiumot, amit aggasztónak nevezett. A Magyar Kétfarkú Kutyapártnak nem volt megtalálható nyilatkozata a népszavazással kapcsolatban, e-mailben kerestük őket, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóvanna
2023. február 23. 22:10
A zsíros debreceni föld.... beszarás
Lajoss
2023. február 22. 08:25
A debreceniek viszont egységesek az elutasításban.
evpus
2023. február 22. 06:03
A balosok mindenbe belekötnek, amibe csak lehet. Nekik csak a saját hatalmuk a fontos. A képen is látszik, milyen primitív patkány társulat.
Házam Hazája
2023. február 21. 21:33
Azért támadják, mert sokan tudják, hogy soha nem kerülnek hatalomra, ezáltal nekik ebből nem fog csurranni csak az alsóneműbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!