Közleményben tisztázták, hogy mit keresett egy amerikai nukleáris bombázó a magyar légtérben

2023. március 17. 18:40

Csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett a US Air Force egyik B–52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója.

2023. március 17. 18:40
null

Csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett a US Air Force egyik B–52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója. A NOBLE41 kódjelű gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár fölé, ezt

követően azonban nem távozott egyből, hosszasan körözött a légtérben.

A hírrel kapcsolatban azóta kiadatk egy közleményt is. Ebben kifejtik, hogy a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával. A kiképzés egyedülálló lehetőséget biztosított a magyar JTAC-ek számára, hogy a NATO-n belüli egységes eljárások alapján gyakorolhassanak az ikonikus típussal nappal és éjszaka. 

***

Nyitókép: Handout / INDONESIAN AIR FORCE / AFP

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
molnarlaszlo
2023. március 18. 11:19
mi az a nuklearis bombazo? vhogy ugy tudom elkepzelni,h egy nuklearis toltetu bomba kidobja a repulot. vagy hogy is van ez?
tintapaca
2023. március 18. 11:18
Az Északi Áramlat után meddig tartana Paksot is kilőni? Nekem folyton ez járt a fejemben, míg itt körözött felettem ez a rusnya dög. Úgy gondolom , hogy semmilyen gyakorlat nem volt, csak a szánalmas, magyar magyarázkodás azután, hogy Novák Előd nyílt levélben kért magyarázatot. Egy ilyen horderejű repülős gyakorlatot szokás előre bejelenteni. Minimum diplomáciai tiltakozást vártam!
rendesember
2023. március 18. 11:03
Erről mit fog nyilatkozni csehkatka?
Tárkány Álmos
2023. március 18. 10:06
Mi a helyzet a finn NATO-csatlakozási Fidesz-csicskulással? Hová lett a török igen után a blokkolási virtus? Kiléptek a 2/3-ból, vagy most, hogy a Vezír 180 fokot fordult, ti is rábólogatókutyáztok a finnek csatlakozására? A svéd csaltakozással mi a helyzet? Még csaholtok, vagy már belső csatornákon megérkezett a farokbehúzási parancs?... Szánalmas pojácak vagytok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!