Szakértő az újabb amerikai megfigyelési botrányról: baráti országok vannak, baráti titkosszolgálatok nincsenek

2023. április 11. 14:00

„Minden titkosszolgálat a saját nemzeti érdekeit tekinti elsőnek, másodiknak és harmadiknak” – mondja Horváth József, aki szerint most lépéskényszerben vannak azok a szolgálatok, akik meg akarják védeni állami vezetőiket.

2023. április 11. 14:00
null

Magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyiségeket is megfigyelt az amerikai hírszerzés, írtuk meg kedd reggel az Economist információi alapján. A sajtóinformációkra reagálva Thomas Rid, a Johns Hopkins Egyetem szakértője úgy fogalmazott, „ez lehet az utóbbi egy évtized egyik legjelentősebb hírszerzési botránya”

„Semmi meglepő sincsen abban, hogy az Egyesült Államok a világ minden országára kémkedik – még angolszász szövetségeseire is, nemhogy a »mezeibb« szövetségesekre” írta az ügyről a minap Demkó Attila. A MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója szerint „minden normális ország megtenné ugyanezt”, a hír pedig csak azoknak okozhatott meglepetést, „akik hisznek a mesékben”. 

„Egy volt Moszad-főigazgatót idézve arra emlékeztetnék; baráti országok vannak, de baráti titkosszolgálatok nincsenek” – ezt már Horváth József mondja lapunknak. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint tudomásul kell venni, hogy

Emlékeztetett: néhány éve kiderült, hogy Angela Merkelt és a „fél német kormányt” lehallgatták az amerikaiak, bónuszként még a franciákat is. Ha technikailag képesek voltak arra, nem lepődhetünk meg, hogy bepróbálkoznak a magyar kormány kapcsán is, különösen, hogy a magyar kabinet politikája nem éppen Washington kedvére való, mutat rá a szakértő. 

Kérdésünkre, hogy mekkora bizalmi válságot okozhat mindez a nyugati szövetségi rendszerben, Horváth József azt válaszolja, egy felelős politikus tisztában van azzal, hogy ha olyan politikát folytat, megfigyelhetik. Mindaz, ami kiderült, bizalmatlanságot okozhat ugyan, de ezzel számolni kell, összegez. 

A megfigyelésnek és információgyűjtésnek „száz módja van”, az eddig nyilvánosságra került információk alapján pedig nem tudhatjuk, hogyan dolgoztak az amerikaiak, mondja a szakértő. Lehetett szoftveres megoldás, vagy

Ma már az is lehetséges, hogy a megfigyelt készülék tulajdonosának meg sem kell nyitnia egy szoftvert sem, mégis aktiválódik rajta a kémszoftver. A világ vezető technikai nagyhatalmai nem osztják meg a top high-tech eszközeiket, csak akkor adják át a szövetségeseiknek, ha nekik van már egy még jobb, még modernebb, mondja Horváth József. 

Arra azonban felhívja a figyelmet, most minden titkosszolgálatnak lépnie kell, hogy ezután hatékonyabban tudja megvédeni saját állami vezetőit, ennek pedig megvannak a technológiái. Amikor a Snowden-botrány kirobbant, egy „bizonyos Vlagyimir Putyin utasította szolgálatait”, amelyek ezt követően a leginkább szenzitív ügyekben lecsatlakoztak az internetről, megszabadultak a korábban használt számítógépektől és visszatértek a mechanikus írógépekkel papírra vetett dokumentumok világához. „Néha a faék egyszerűségű megoldás számít jó megoldásnak”, mutat rá az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. 

Nyitókép:  OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. április 12. 12:12
De ez még mindig ne olyan súlyos mint Pegasus, mert ott újságírókat is hallgattak, ami sokkal súlyosabb mint szövetséges vezetőket hallgatni.
Chardonnay99
2023. április 11. 20:48
Nyilván kicsit sem paranoia, amikor egy nagyhatalom a saját, elvileg vele szövetséges országokat figyeltet meg. Ez nem azt jelent, hogy aki ennyire nem bízik meg másokban az önmagában sem bízik?
Performan
2023. április 11. 15:53
"Minden titkosszolgálat a saját nemzeti érdekeit tekinti elsőnek" Na kérem, hát ennyire lényegtelen a nemzetfogalom a globalistáknak. Saját nemzetük és nemzeti érdekeik fontosak, csak a többiekét szarják keresztbe. Nagyjából ez volt egyébként minden háború mozgatórugója. A Európai Egyesült Államok sem szól semmi másról, mint alárendelni minden lokalitást a németeknek, vagy a franciáknak. Az ő nemzeti érdekeiknek egy (hülyék számára) megszűntnek hazudott konstelláció keretein belül.
somatic335 - Legyetek bátorak
2023. április 11. 15:48
PEGASUS
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!