Nincs megállás! Újabb ítélet született az egykori alvilági fenegyerek, Portik Tamás ügyében

2023. június 16. 10:50

Portik ezúttal húsz év fegyházat kapott, két, a kilencvenes években elkövetett emberölés, egész pontosan gyilkosságra való felbujtás miatt. Az ítélet nem jogerős.

2023. június 16. 10:50
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Sokadszorra kellett vádlottként ítéletet végighallgatnia péntek délelőtt Portik Tamásnak, a kilencvenes évek egyik hírhedt alvilági figurájának, akit 2012-es elfogása óta sorra gyanúsítottak, vádoltak meg és ítéltek el, emberölésre való felbujtás miatt. Most a Lakatos Csaba fogathajtó elleni 1996 novemberi merényletkísérlet valamint egykori barátja, Gyüre József elleni 1999-es gyilkosság miatt állt újra a bíróság elé.

Bujkálás után letartóztatás 

Az olajozással elhíresült Portik először a legnagyobb bizniszt lebonyolító Energol Zrt. ügyében lett volna fontos szereplő, de amikor 1996-ban évek a rendőrség nyomozni kezdett, ő jobbnak látta ha eltűnik. Végül elévülés miatt nem is vonták felelősségre. Nem is jött haza jó ideig, csak azután tett így, hogy 2003-ban váratlanul törölték a körözési listáról. Közben azonban záporoztak Magyarországon a leszámolási ügyek, amelyek többsége mögött Portikot sejtették.

Több, mint tíz évvel ezelőtti elfogása után

először a maffiaháború kezdetének tekinthető Prisztás József vállalkozó elleni 1996-os merénylet miatt ültették a vádlottak padjára.

Ebben felbujtóként végül jogerősen 15 év fegyházat kapott.

A jelenlegi vád egyik része ehhez az ügyhöz kapcsolódik. A vádirat szerint Lakatos Csaba korábbi fogathajtó Prisztás egyik üzlettársa volt, és a vállalkozó lelövése után őt is kihallgatták a nyomozók. A történet szerint Lakatos a kihallgatása után a folyosón kötetlenül beszélgetett a rendőrökkel és itt mondta el azt a magánvéleményét, miszerint Portik állhat a gyilkosság mögött.

Mindez azonban eljutott Portik fülébe is, aki ezek után jobbnak látta, ha elhallgattatja a hajtót.

Lakatosra az ügetőn lőtt rá Tanyi György, akit egy külön eljárásban ezért 11 évre ítéltek. Lakatos három lövést kapott, ám a csodával határos módon életben maradt és felépült. Érdekesség, hogy a merénylet kapcsán szintén elítélt Tanyi József (György testvére) tavaly öngyilkos lett a börtönben.

Lakatossal ellentétben Portik egykori embere, a Tompaként ismert Gyüre József azonban nem úszta meg, őt gépfegyverrel lőtték agyon 1999-ben, Az ő bűne csak az volt, hogy összeveszett Portikkal. 

Húsz év fegyház

Az ügyészség Portikot mindkét ügyben felbujtóként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta meg. A bíróság a két ügyet egyesítette, így most egyszerre hozott ítéletet mindkét ügyben Portik és a Gyüre-gyilkosság elkövetésével vádolt K. Gábor felett. Az eljárás során mindketten tagadták bűnösségüket.

A pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék megalapozottnak találta a vádat és bűnösnek mondta ki Portik Tamást és K. Gábort, akiket a Terrorelhárítási Központ emberei kéz- és lábbilincsben vezettek a tárgyalóterembe.

Portikot a Lakatos-ügyben gyilkossági kísérletben való felbujtás, a Gyüre-ügyben pedig gyilkosságra való felbujtás miatt 20 év, míg vádlott-társát 14 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. 

Mindez azt jelenti, hogy eddigi ítéletei közül Portik most kapta a legsúlyosabb büntetést. Igaz, az ítélet nem jogerős.

De még nincs vége

Visszatérve Portik bűnlajstromára, az alvilág egykori hírhedt figuráját Boros Tamás likvidálását célzó Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság kapcsán is megvádolták korábban. A két ügyben a végrehajtó szerepét betöltő Jozef Rohácot 2017-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, Portik Tamást azonban ekkor csak a robbantásos merénylet miatt kapott büntetést, mégpedig tizenhárom évet. Ám a Fenyő-ügyben újra elővették, és Gyárfás Tamással együtt ebben is felbujtással vádolták meg. A büntetőperben talán ősszel lehet első fokú ítélet.

Nyitókép: Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás kapcsán indult büntetőperben 2016-ban. (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. június 16. 14:21
Hamar munka sosem volt jó, mondja a közmondás. De ez? Szégyen az igazságszolgáltatásnak titulált komcsi-maffia bírákra. Nyomozás kezdete 1990-es évek. Röhej.
hoci74
2023. június 16. 13:45
Ki fogja az MSZPt megvédeni... Ennyi évvel terhelve Portik jobb ha vádalkut köt,azt kiönti a gyereket is a fürdővizzel együtt.
56október
2023. június 16. 12:25
Mekkora arcok voltak ezek anno! Istenként viselkedtek és mindenhatóként döntöttek mások életéről-haláláról. Aztán most látszik, kik is voltak valójában. Élet és jövő nélküli, szánalmas senkik.
Tidal_wave
2023. június 16. 11:38
Most már az MSZP is csak 1%-on áll, ki fogja Portikot megvédeni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!