Szeméthelyzet: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

2023. június 06. 10:20

Nyilvánosságra hozták az új hulladékgazdálkodási rendszer díjait.

2023. június 06. 10:20
null

Új rendeletet tett közzé az Energiaügyi Minisztérium az új hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatban – írta a Világgazdaság. A rendelet hatálya a kiterjesztett gyártói felelősségi díjra, a gazdálkodó szervezeteknél képződő, a  hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék képződésének megelőzésével, valamint e hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti díjra, végül a települési önkormányzat által a koncessziós társaságnak az  önkormányzat köztisztasági feladatainak ellátásával összefüggésben a koncessziós társaság által végzett hulladékgazdálkodási tevékenységekért fizetendő díjra terjed ki. 

A díjak mértékei megtalálhatók a Magyar Közlönyben

A minisztérium úgy határozta meg a díjakat, hogy jobban érvényesüljön a „szennyező fizet elv”,

és hogy gyorsuljon a körforgásos gazdaságra történő átállás. 

Az új hulladékgazdálkodási rendszerről nemrég nyilatkozott portálunknak az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára államtitkára, Raisz Anikó.

A politikus elmondta, a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra. Ezért július 1-jétől átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer.

Az államtitkát hangsúlyozta, hogy „a lakosság számára a mindennapokban nem jelent érdemi változást, hiszen

Július 1-jétől az állam helyett egy koncessziós társaság, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
djcs
2023. június 06. 12:52
Ez egy kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a fidesz olichgarháknak. Előbb-utóbb mindenki meg fogja értemi, Magyarország Orbán hitbizománya.
Pierre
2023. június 06. 11:51
ujabb milliardos uzletet szervezett ki a fidesz az allamtol a sajat embereinek. Casino biznisz, autopalya koncesszio, stb.
Kecskee
2023. június 06. 11:40
Ennek én nem örülök... Konkrétan TSZ-t csináltak a szemétszállításból. Elmondom, hogy néz ez ki : Minden szemétszállító ürgének be kell adnia a Konténereit a "közösbe", ahol sokkal keményebb felügyelet lesz (azaz nem lesz olyan, hogy jó barát a kiszállító, hadd maradjon az a konténer még 3-5 napig, mert nincs még tele), illetve úgy lesz a konténer kiszállítás, hogy aki kapja marja, ráadásul a fizetések is rohadtul csökkenni fognak...
Pelso j.
2023. június 06. 11:29
a legfontosabb? Hát az osztalék a MOL-nál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!