Gyárfásra fegyházat, Portikra életfogytiglant kér az ügyészség

2023. július 11. 12:03

A vádhatóság azt szeretné elérni, hogy a Nap TV volt tulajdonosát tizenkét évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéljék.

2023. július 11. 12:03
GYÁRFÁS Tamás
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Folytatta múlt héten megkezdett perbeszédét az eljáró ügyész, a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen, Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása miatt indult büntetőperben. 

Az ügyész végigelemezte a Gyárfás és Portik közötti, utóbbi által rögzített telefonbeszélgetéseket, amelyben a felek gyakran használtak metaforákat, miközben a nyelvész-szakértő álláspontja szerint a beszélgetések koherensek voltak, azaz nem volt visszakérdezés, értetlenkedés. 

A hanganyagok az bizonyítják, hogy kettejüknek közös titkuk van 

– mondta az ügyész, aki szerint Gyárfás azért beszél óvatosan, mert tudta, hogy mondataiknak „súlya van”. Ezzel együtt az ügyészség szerint egyértelmű utalások vannak a gyilkosságra a beszélgetéseken amelyek egyébként világosan cáfolják Gyárfás azon állítását is, hogy ő Portikkal csak pár alkalommal találkozott korábban. 

A gyilkosság ellentételezésként Portik nem pénzt akart, hanem Gyárfás kapcsolati tőkéjét szerette volna kihasználni, így például azt, hogy Gyárfás összehozza őt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel – mondta perbeszédében az ügyész. Az ügyész kitért Portik és a gyilkosságot végrehajtó szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác kapcsolatára is. Ezt Portik végig tagadta, pedig számos bizonyíték és tanúvallomás szól ez ellen, ahogy több, kilencvenes évekbeli leszámolásban született ítélet is. 

Gyáráfásnak volt indítéka és komoly szándéka Fenyő János megöletésére – ismételte meg a múlt tárgyaláson elmondottakat az ügyész, aki zárszóként úgy fogalmazott, hogy „a kép miden darabja a helyére került”. Az ügyészség mindezek alapján azt indítványozta, hogy 

a törvényszék az elsőrendű vádlott Gyárfás Tamást mondja ki bűnösnek felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében, és ítélje határozott idejű, letöltendő fegyházbüntetésre.

A vádiratban az ügyészség 12 év szabadságvesztés kiszabását indítványozza, amennyiben Gyárfás az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tett volna és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Mivel ez nem történt meg, most az ügyész a 12 évet meghaladó büntetés kiszabására tett indítványt úgy, hogy Gyárfást legkorábban büntetése négyötödének letöltése után helyezhessék szabadlábra. Portik Tamás esetében az ügyészség azt indítványozta, hogy a másodrendű vádlottat – a korábban kimondott, az Aranykéz utcai robbantást is magában foglaló ítélet hatályon kívül helyezésével – felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondja ki bűnösnek a bíróság és 

ítélje életfogytig tartó szabadságvesztésre. 

A per csütörtökön Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter perbeszédével folytatódik, a vádlottak majd csak ősszel szólalna fel az utolsó szó jogán. Portik esetében az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést kért, úgy hogy legkorábban 30 év múlva helyezhesség szabalábra. 

Nyitókép: Gyárfás Tamás a bíróságon (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

 


 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2023. július 11. 17:01
A maffiózóval bérgyilkosságot megszervező Gyárfás, aki közeli kapcsolatban volt a teljes baloldallal. Zsák a foltját...
balbako_
2023. július 11. 16:33
Helyes
Akitlosz
2023. július 11. 15:12
Kb. korrekt és reális. Úgy 15-18 év lenne a megalapozott. Az 12 évnél több, annál többet meg a tényleges gyilkosoknak és súlyosbító körülmények esetén adnak.
Player1
2023. július 11. 15:02
Fegyházra ítélik, de megvárják még épít egy 5 csillagost magának, OTTHON. Aztán összeadják az ENYHÍTŐ körülményeket és kiderül, hogy szabadság megváltást is kell kapnia, annyira JÓ A MAGAVISELETE!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!